Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nem bírta a hajrát a népszámlálási oldal, meghosszabbították az online kitöltést


Egy nő kitölti a népszámlálás online kérdőívét Gödöllőn 2022. október 1-jén, a népszámlálás első napján
Egy nő kitölti a népszámlálás online kérdőívét Gödöllőn 2022. október 1-jén, a népszámlálás első napján

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) azután jelentette be a határidő meghosszabbítását, hogy az online kitöltés eredetileg tervezett utolsó napján, október 16-án, vasárnap délután és este a nagy terhelés miatt többször leállt az oldal. Az új határidő október 19., szerda délelőtt 10 óra.

Azután döntött így a KSH, hogy nem bírta a rendszer azoknak a rohamát, akik az utolsó pillanatra, vagyis az eredeti határidő napjára, október 16-ra hagyták az online népszámlálási kérdőív kitöltését. (Gyakorlatilag pontosan az történt, mint a népszámlálás indulásának napján, október elsején.) Vasárnap este többször leállt a rendszer, nem vagy csak nagyon nehezen töltődött be az oldal. Ezt sokan jelezték is a KSH közösségi oldalán. Egy idő után ki is írták a weboldalra, hogy technikai okok miatt nem elérhető.

Már akkor felmerült a hosszabbítás, egy időre megjelent az az információ a KSH Facebook-oldalán, hogy aki vasárnap elkezdi a kérdőív kitöltését, hétfőn még befejezheti. Ezt a posztot később törölték, és vasárnap este tíz óra körül bejelentették, hogy

a KSH szerda 10.00 óráig meghosszabbítja a népszámlálás online adatszolgáltatási időszakát.

Mint írják, így mindenkinek lehetősége lesz önállóan, online megválaszolni a népszámlálási kérdéseket.

A népszámlálásban a részvétel kötelező. A személyi kérdőívet állampolgárságtól függetlenül mindenkinek ki kell töltenie, aki október elsején Magyarországon él, azaz azoknak a magyaroknak is, akik 12 hónapnál rövidebb ideje külföldön tartózkodnak, valamint azoknak a külföldi állampolgároknak is, akik legalább három hónapja Magyarországon élnek.

Aki nem tölti ki online a kérdőívet, azt november 20-ig számlálóbiztosok keresik fel, és tableten rögzítik a válaszokat. Rájuk szigorú biztonsági előírások vonatkoznak, egyedi sorszámmal ellátott igazolványt viselnek a beazonosíthatóság érdekében.

Akiket nem érnek el a számlálóbiztosok, azok a pótösszeírás idején, november 20. és 28. között a polgármesteri hivatalban tehetnek eleget adatszolgáltatási kötelezettségüknek.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG