Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nemcsak az Orbán-kormány, hanem Mészáros Lőrinc bankja is segítette az orosz „kémbankot”


Orbán Viktor miniszterelnök és Nyikolaj Koszov, az NBB elnöke Budapesten, a Karmelita kolostorban 2019. január 28-án
Orbán Viktor miniszterelnök és Nyikolaj Koszov, az NBB elnöke Budapesten, a Karmelita kolostorban 2019. január 28-án

A kormány mellett a Fidesz-közeli bank, az MKB is segítette a pár napja amerikai szankciók alá kerülő, budapesti székhelyű Nemzetközi Beruházási Bankot (NBB), miután az OTP tavaly tavasszal megszüntette a kémbanknak is nevezett orosz pénzintézet számláit – írja a Telex a Direkt36 információi alapján.

A kormány csütörtökön jelentette be, hogy kilép a Nemzetközi Beruházási Bankból (International Investment Bank, IIB), miután egy nappal korábban az Egyesült Államok szankciós listára helyezte a pénzintézetet. A Direkt36 nemrég banki adatokra hivatkozva írta meg, hogy az elmúlt egy évben az Orbán-kormány vált a bank legfőbb támaszává, miután az Ukrajna elleni háború miatt minden más kelet-európai tagország kilépett az orosz kémbankból.

A Direkt36 birtokába került új információk szerint az NBB a magyar kormány támogatása mellett a kormányközeli gazdasági birodalomra is számíthatott. Az OTP tavaly március 22-én tudatta az NBB-vel, hogy a náluk vezetett forint, euró és angol font levelezőbanki számláit megszünteti, az évek óta tartó együttműködésre való tekintettel azonban nem három hét alatt, hanem harminc, illetve hatvan nap múlva.

Ehhez kapcsolódóan: Felkerült az amerikai szankciós listára a Nemzetközi Beruházási Bank és magyar alelnöke

Az OTP belső üzletszabályzatával indokolta döntését, amely szerint az OTP ügyfeleinek tulajdonosai nem lehetnek olyan személyek, akik szankciók hatálya alatt állnak. Az NBB esetében ilyen „személy” az orosz állam, amely ekkor már az EU és az USA szankciói alatt állt. Az OTP elvesztését az NBB komoly csapásként élte meg – derül ki a Direkt36 birtokába került dokumentumokból.

Az NBB új magyar partnere a kormányközeli MKB Bank lett, a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó pénzintézet, amely 10,7 millió euró hitelt adott a tavalyi francia elnökválasztáson induló, Orbán Viktorral szövetséges Marine Le Pennek – emlékeztet a cikk.

Az MKB tavaly tavasszal, még az országgyűlési választás előtt halogatta a döntést az NBB számlanyitásáról. Az újabb Fidesz-kétharmad után azonban sikerült megnyitni a számlát az MKB-nál egy júniusi dokumentum szerint. Az USA múlt szerdai szankciós döntése ugyan semmilyen kötelezettséget nem ró az MKB-ra, de egy, a Direkt36 által megkérdezett banki szakember szerint a pénzintézetek általában szabadulni szeretnek a szankciók alatt álló ügyfelektől. Magyarországnak a bankból való kilépése még inkább felerősítheti ezt a hozzáállást – írja a Telex.

XS
SM
MD
LG