Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nem felhőtlen a nyugalom Ukrajnában, miközben a Nyugat téli segélyre készül


Telihold Ukrajnában egy magasfeszültségű vezeték tartóoszlopa mögött a Dnyepropetrovszki területen 2022. november 7-én
Telihold Ukrajnában egy magasfeszültségű vezeték tartóoszlopa mögött a Dnyepropetrovszki területen 2022. november 7-én

Feszült nyugalom honol kedden Kijev felett, miközben az ukrán főváros lakói mindent megtesznek, hogy felkészüljenek a várható orosz rakétatámadásokra, amelyek célja, hogy minél több elemét semmisítsék meg az energetikai infrastruktúrának a tél beköszöntével.

A fájdalom csillapítására a NATO-szövetségesek azt tervezték, hogy a takaróktól a generátorokig mindenből növelik a szállítmányokat, hogy a 43 millió ukrán megőrizhesse eltökéltségét az orosz invázió elleni harc tizedik hónapjában.

Ukrajna első asszonya arra kérte a Nyugatot, hogy mutasson ugyanolyan kitartást, mint amilyet az ukránok mutatnak Vlagyimir Putyin orosz elnök katonai hadjárata ellen.

„Az ukránok nagyon belefáradtak ebbe a háborúba, de nincs választásunk” – mondta Olena Zelenszka, Volodimir Zelenszkij elnök felesége a BBC-nek adott interjúban nagy-britanniai látogatásán.

„Reméljük, hogy a karácsony közeledtével sem feledkeznek meg a tragédiánkról, és nem szoknak hozzá a szenvedésünkhöz” – mondta.

Ukrajna áramhálózatát október eleje óta országszerte célzott orosz csapások rongálják, ezeket nyugati tisztviselők a közelgő téli hideg fegyverré változtatásával folytatott orosz hadjáratnak nevezik.

Az ukránok védelmet építenek ki – mind a katonák, mind a civilek számára. A kormány több száz, Legyőzhetetlenségi Pont névre keresztelt segélyállomást telepített, ahol az áram-, fűtés- és vízkimaradásokkal küzdő lakosok melegedhetnek, feltölthetik telefonjukat, harapnivalót és forró italt fogyaszthatnak, sőt még szórakozhatnak is.

„Két napig nem volt nálam áram. Most is csak kevés van, és nincs gáz” – mondja Vanda Broniszlavavina, aki egy ilyen segélyközpontban fújja ki magát Kijev Obolon negyedében.

Frusztráló ciklus

A 71 éves nő azon siránkozik, hogy nem lehet tudni: Oroszország folytatja-e a légicsapásokat az infrastruktúra kijavítása után, a pusztítás és javítás frusztráló ismétlődésében.

Ez hangsúlyosan mutatja, hogy a háború továbbra is az élet minden területére kihat, még akkor is, ha a civil áldozatok száma pillanatnyilag viszonylag alacsony.

Kirilo Timosenko, az elnöki hivatal helyettes vezetője közölte, hogy az orosz erők hétfőről keddre virradóra hét régiót lőttek Ukrajna déli és keleti részén rakétákkal, drónokkal és nehéztüzérséggel. Legalább egy civil meghalt, és ketten megsebesültek.

Timosenko arról is beszámolt, hogy keddre a lakosság 24 százalékánál helyreállt az áramellátás a súlyos károkat elszenvedő Herszon városában, délen.

A kelet-luhanszki harctereken a térség kormányzója szerint az ukrán erők lassan folytatják az előrenyomulást, és a két kulcsfontosságú város között felállított orosz védelmi vonalak felé közelítenek. Szerhij Hajdaj televíziós beszédében elismerte, hogy a tél beköszöntével nehéz harctéri helyzet alakul ki.

A kilátás a békére továbbra is távoli. A Kreml kedden megerősítette, hogy a tárgyalások csak akkor lehetségesek, ha Ukrajna teljesíti az orosz követeléseket. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta újságíróknak, hogy „lehetetlen most tárgyalásokat folytatni, mert az ukrán fél határozottan elutasítja”.

Megjegyezte, hogy a tárgyalásokhoz „politikai akaratra van szükség, és készségre az orosz követelések megvitatásához”.

Moszkva követeli Ukrajnától, hogy ismerje el a Krím félszigetet Oroszország részeként, és fogadja el a többi orosz területszerzést is. Megismételte a „demilitarizálásra” és a „nácitlanításra” vonatkozó korábbi követeléseit is, bár nem olyan erőteljesen, mint a múltban.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG