Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Nem félünk senkitől” – Demonstrációk Ukrajna-szerte az Egység napján


Performance a kijevi olimpiai stadionban 2022. február 16-án
Performance a kijevi olimpiai stadionban 2022. február 16-án

Az orosz katonai beavatkozás árnyékában meghirdetett Egység napján szerdán számtalan helyen kifüggesztették a nemzeti lobogót Ukrajna-szerte, és egymást érik a hazafias megmozdulások.

Helyszíni beszámolók szerint egyebek mellett iskolákra, kórházakra és számos üzletre is kitűzték az ország sárga-kék zászlaját. A kijevi Krestyatik sugárúton is lobogók díszítik a kormányzati épületeket, de egyes járókelők számára ez is csak olyan nap, mint a többi.

„Szokványos nap, ezek a zászlók viszont azért vannak kinn, hogy megmutassuk: nem félünk senkitől” – mondta a Reuters hírügynökség tudósítójának Mikola, aki egy kis kávézót üzemeltet a fővárosban.

Egy helyi önkormányzati iroda falára hangszórót szereltek fel, amely hazafias dalokat sugároz, miközben a televízióban és a kormány YouTube-csatornáin politikusi beszédeket közvetítenek, illetve összeállításokat az ukrán államiságról.

„Meg akarnak rémíteni bennünket, de mi itt maradunk” – mondta egy Ljudmila nevű nyugdíjas nő, aki apró ukrán zászlót viselt a kabátja hajtókáján.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a hét elején az Egység napjává nyilvánította február 16-át, miután közzétették azokat az amerikai titkosszolgálati jelentéseket, amelyek ekkorra valószínűsítették az orosz hadsereg beavatkozásának kezdetét.

A kijevi olimpiai stadionban performance-ot adtak elő, amelynek keretében többtucatnyian magasba tartottak egy kétszáz méter hosszú ukrán zászlót, és egy hazafias dal ritmusára mozgatták.

Televíziós beszédében Zelenszkij hangsúlyozta, hogy hazája állampolgárait összetartja az a közös vágy, hogy békében és boldogságban élhessenek.

„Senki nem szeretheti úgy az otthonunkat, mint mi magunk. Csakis együtt védhetjük meg” – jelentette ki az elnök, aki a nap folyamán felkeresi a hadsereg gyakorlatozó erőit a rivnei területen.

Emellett arra szólította fel az ukránokat, hogy tegyenek közzé képeket és videókat az ukrán zászlóról a közösségi médiában, és adják hozzá a bejegyzéshez a #UnityDay hashtaget.

Pavlo Horinov, az állami Család- és Ifjúságpolitikai Intézet munkatársa kiemelte: „Ma bebizonyítottuk, hogy mi, ukránok egységes nemzet, egységes nép vagyunk.”

Feszült helyzet

Az utóbbi hónapokban jelentősen megnőtt a feszültség Európában, miután Oroszország több mint százezer katonát vont össze Ukrajna határai közelében. Az amerikai hírszerzés szerint Moszkva újabb invázióra készülhet azt követően, hogy 2014 márciusában már elfoglalta a Krím félszigetet, illetve támogatást nyújt a keleti Donyec-medence egy részét uraló szakadár, kormányellenes lázadóknak.

A feszültség valamelyest csökkenni látszott kedden, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök találkozott Olaf Scholz német kancellárral, és arról számolt be, hogy kész a további tárgyalásokra a Nyugattal a biztonsági garanciákról. Egy nappal korábban a moszkvai védelmi minisztérium bejelentette, hogy a hadgyakorlat végeztével megkezdték egyes egységek visszavonását az ukrán határ közeléből.

A csapatok visszavonásáról szóló orosz bejelentés után néhány órával az ukrán védelmi minisztérium és két helyi bank hálózatát is kibertámadás érte. Habár Kijevben nem nevezték meg a felelősöket, a kiadott nyilatkozatban egyértelműen Oroszországra céloztak.

Moszkva azt állítja, hogy nem akar háborút, és csak a Nyugat hisztériakeltéséről van szó, azonban előállt egy, a NATO számára nehezen elfogadható követeléscsomaggal a békéért cserébe.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG