Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nem fenyegetést, hanem lehetőséget jelenthet az EU migrációs paktuma


Menekültek az olaszországi Lampedusa szigetén, Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök és Giorgia Meloni olasz kormányfő látogatása előtt, 2023. szeptember 17-én.
Menekültek az olaszországi Lampedusa szigetén, Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök és Giorgia Meloni olasz kormányfő látogatása előtt, 2023. szeptember 17-én.

A kormányoldali kritikákkal szemben sem kötelező nem lesz befogadni a menekülteket, sem fejpénzt nem kell fizetni ennek elmulasztásáért az EU új migrációs paktuma értelmében. Van harmadik opció is, amiből még profitálhat is a szolidaritást így vállaló tagállam — derül ki podcastunkból.

Itt tudja meghallgatni a podcastot:

Nem fenyegetést, hanem lehetőséget jelenthet az EU migrációs paktuma
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:09:26 0:00

Öt gondolat a beszélgetésből:

(1) A szolidaritás elve alapján minden tagállamnak ki kell vennie a részét a Európai Unióba érkező menekültek kezelésében ellátásában.

(2) Az Európai Parlament által elfogadott törvénycsomag három lehetőséget kínál erre: a menekültek átvételével, az átvétel megtagadása miatti költségek arányos megfizetésével, vagy olyan szolgáltatások, hozzájárulások felajánlásával, amelyek enyhítik a befogadó országok terheit. Tehát van olyan opció, amely sem kötelező befogadással, sem fejpénz fizetésével nem járna.

(3) Az EU azt célozza meg, hogy a paktum élesítésével 30 ezer menekült ellátására legyen kapacitása. A feladatokat (befogadandó menekültek száma, a költségtérítés nagysága, vagy a felajánlandó egyéb hozzájárulások mértéke) a tagállamok kapacitása és kitettsége arányában határozza meg.

(4) A menekültpolitika átalakítására elkülönítettek 2 milliárd eurót az aktuális hétéves költségvetési ciklus felülvizsgálatakor, így új forrásokat is tudnak nyitni az együttműködő tagállamok előtt a paktummal összefüggésben jelentkező kiadásaik, fejlesztéseik fedezésére.

(5) Az elfogadott törvénycsomag különböző elemei más-más időpontban lépnek életbe, a teljes rendszer 2026-ra alakul ki.

Ez a Messziről jött ember, a Szabad Európa podcastsorozata a magyar kormány és az Európai Unió, a közösség intézményeinek ügyeiről. Célunk, hogy ne csak az EU erőközpontjaiból hazatérő magyar politikusok beszámolóiból ismerhessük meg a fejleményeket, döntéseket és viszonyokat, hanem objektív és független képet alkothassunk állandó brüsszeli tudósítónk, Gyévai Zoltán segítségével.

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG