Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nem fogad el kenőpénzt az első igazi választott polgármester


Rajmbek Muszaghali, Embi város akimja, azaz polgármestere, Mugalzsar körzet, Aktöbe régió, 2022. március 19.
Rajmbek Muszaghali, Embi város akimja, azaz polgármestere, Mugalzsar körzet, Aktöbe régió, 2022. március 19.

A kazahsztáni kisvárosnak, Embinek olyan polgármestere van, aki – ellentétben sok kollégájával – nem áll kapcsolatban Kazahsztán nagy hatalmú kormánypártjával, az Amanattal.

Embi lakosai Rajmbek Muszaghali volt iskolaigazgatót – aki arról ismert, hogy keményen bírálja a helyi tisztviselők korrupcióját – a múlt hónapban választották meg. Sokan ezt nevezik az első igazi választásnak Kazahsztánban.

Több lakos is elmondta a Szabad Európa kazah szolgálatának, hogy Muszaghali szorgalmas és becsületes ember hírében áll, aki nem fogad el kenőpénzt.

A 39 éves férfi az üzemanyagárak emelése miatti tiltakozás miatt indult, január eleji országos zavargások során tűnt fel a helyi politikai életben.

Az ország számos más részéhez hasonlóan Embi lakosai is utcára vonultak, hogy tiltakozzanak az áremelés ellen, mielőtt a napokig tartó tüntetéseken egyre inkább a társadalmi és politikai reformokat kezdték követelni. (A hatalom erre az orosz vezetésű katonai szövetség erőinek behívásával válaszolt, sok tüntetőt lelőttek, letartóztattak és többeket megkínoztak.)

Kazahsztán, Embi város, 2022. március 19.
Kazahsztán, Embi város, 2022. március 19.

Az északnyugati Aktöbe régió Mughalzsar körzetében fekvő, mintegy 13.000 lakosú Embi tüntetői azt követelték, hogy a regionális kormány távolítsa el népszerűtlen polgármesterüket.

Ezután sokan azt sürgették, hogy a közkedvelt Muszaghali legyen Embi új polgármestere.

Március 13-án három jelölt részvételével választást tartottak, és a függetlenként induló Muszaghali a szavazatok 81 százalékát szerezte meg a mughalzsari járási kormányzat egyik osztályvezetője és egy helyi vállalkozó előtt.

„Muszaghalit valóban az emberek választották meg” – mondta Jerkaszim Kutzsanov, a jelölt választási csapatának tagja.

„Kazahsztánban szabad és tisztességes választásokra csak falvakban és kisvárosokban kerülhetett sor, mint például Embiben” – teszi hozzá.

Kutzsanov azt mondja, nem hiszi, hogy a kazah hatóságok megengednék, hogy hasonló „szabad” választásokat tartsanak tartományi vagy országos szinten, ahol a pozíciók birtokosai nagyobb hatalommal bírnak, és a tét is nagyobb.

A kátyús Eszet batír utca a kazahsztáni Aktöbe körzetben fekvő Embi városban
A kátyús Eszet batír utca a kazahsztáni Aktöbe körzetben fekvő Embi városban

Kazahsztánban soha nem tartottak a nyugati választási megfigyelők által szabadnak és demokratikusnak ítélt választásokat. Sok tisztviselőt olyan, megrendezett választások után neveztek ki vagy juttattak a posztjára, amelyeken nem indulhattak ellenzéki jelöltek.

Muszaghali támogatói azt állítják, hogy tizennégy éves iskolaigazgatói működése alatt soha nem utasította a tanárokat, hogy „önként” söpörjék az utcákat a fontos hivatalos személyek látogatása előtt, vagy hogy előfizessenek az állami lapokra, ami Kazahsztánban és más közép-ázsiai országokban elterjedt gyakorlat.

Az igazgató szembeszállt egy másik hírhedt hagyománnyal is, amely szerint a kerületi hatóságok arra utasítják az iskolákat, hogy gyűjtsenek pénzt különböző kormányzati projektekre. A pénzt gyakran illegálisan szedik be a szülőktől és a tanároktól, amit egyesek zsarolásnak tartanak.

Muszaghali egyszer be is perelt egy kerületi vezetőhelyettest, aki százezer tenge (210 dollár) összeget követelt minden iskolaigazgatótól, hogy fedezzék „a kerületbe érettségi vizsgák lebonyolítására látogató bizottság tagjai” költségeit.

Embi lakói arra számítanak, hogy Muszaghali hasonló hozzáállással ténykedik majd az új pozíciójában.

Kivétel, nem szabály

Nagyok az elvárások Embi új polgármesterével szemben, mert a lakosok szerint rengeteg probléma vár megoldásra.

A munkanélküliség nagy gond, sokan a tartományi fővárosba, Aktöbéba és a járási központba, Kandzsaghasba mennek munkát keresni. Néhányan a közeli mezőgazdasági területeken dolgoznak, hogy etetni tudják a családjukat.

A helyiek a város rossz útjaira is panaszkodnak, és arra kérték az új városvezetőt, hogy javítsa ki a kátyúkat és építsen új hidat a régi helyett.

„Úgy hallottam, hogy Muszaghali felelős vezető. Egyszer megkérte az iskolájában javítási munkálatokat végző építőcsapatot, hogy számoljanak meg minden egyes szöget – mondja Szujindik Zsapakov taxisofőr. – Elvárjuk tőle, hogy ugyanilyen felelősségteljesen kezelje a város ügyeit.”

Az emberek azt akarják, hogy a polgármester valóban cselekedjen, mondja Mukan Medetov embi lakos, aki a Szabad Európának elmondta, hogy azért szavazott Muszaghalira, mert „olyan tisztviselőként ismert, aki nem fogad el kenőpénzt”.

„Még a szögekkel is elszámoltatta a munkásokat” – mondja Szujindik Zsapakov helyi lakos, aki hasonló, korrupciót nem tűrő magatartást vár el a polgármestertől
„Még a szögekkel is elszámoltatta a munkásokat” – mondja Szujindik Zsapakov helyi lakos, aki hasonló, korrupciót nem tűrő magatartást vár el a polgármestertől

Maga Muszaghali azt mondja, hogy sokáig támogatta a kazah kormány politikáját, de kiábrándult, miután a parlamenti és elnökválasztás során választási bizottságokban dolgozott, és látta, hogy szavazatokat lopnak, hogy biztosítsák egy bizonyos jelölt vagy a kormánypárt győzelmét.

Az új polgármester azonban még mindig hisz abban, hogy egy napon szabad és tisztességes választásokat tarthatnak egész Kazahsztánban.

„Ahhoz, hogy egy tisztességes választáson győzni lehessen, a jelöltnek jó hírnévvel kell rendelkeznie az emberek körében” – mondja.

Egyes szakértők úgy vélik, hogy Muszaghali szabad és tisztességes választásokon aratott győzelme ritka kivétel volt, és csak azért történhetett meg, mert a véres januári zavargásokat követő kényes időszakban volt.

„A hatóságok ezúttal nem merték szemtelenül megszegni a törvényt, ahogy korábban más választásokon tették. Nyilvánvalóan a saját jelöltjüket akarták Muszaghali ellenében átnyomni” – mondja Bakhtigul Khanatov független ügyvéd.

Szerinte a hatóságok nem akarnak olyan erős akaratú és függetlenül gondolkodó embereket a soraikban, mint Muszaghali. Az ügyvéd szerint inkább a megbízható embereket részesítik előnyben, akik azt teszik, amit mondanak nekik.

Bakhtigul Khanatov ügyvéd szerint magasabb szinteken a hatalom csak a saját embereit engedi megválasztani
Bakhtigul Khanatov ügyvéd szerint magasabb szinteken a hatalom csak a saját embereit engedi megválasztani

Muszaghali új munkakörében, polgármesterként olyan tisztviselőkkel dolgozik együtt, akiket a múltban már bírált a szerinte igazságtalan gyakorlatuk miatt.

A polgármester egyik új főnöke egy helyettes kerületi vezető, akit Muszaghali beperelt jogellenes pénzbehajtás miatt, bár a férfit később egy fellebbviteli bíróság felmentette a vádak alól.

Muszaghali két hete van új munkahelyén, és azt mondja, hogy eddig nem érzett nyomást a hatóságok részéről. Kazahsztán első szabad választásának győztese reméli, hogy ez így is marad.

Írta: Farangis Najibullah, a Szabad Európa kazah szolgálatának tudósítója Zsanagul Zsurszin riportja alapján.
XS
SM
MD
LG