Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nem hallgatnak az intelmekre hálaadáskor az amerikaiak, Mexikóban viszont óvatosak


Donald Trump elnöki kegyelmet ad egy pulykának a Hálaadás alkalmával 2017. november 21-én.
Donald Trump elnöki kegyelmet ad egy pulykának a Hálaadás alkalmával 2017. november 21-én.

A fertőzések berobbanásához vezethetnek járványügyi szakértők szerint a hálaadási családi ünnepségek az Egyesült Államokban, ahol már most is tombol a járvány. Mexikóban viszont elmarad az egyik legnagyobb egyházi ünnep.

Várhatóan több tízmillió amerikai gyűlik össze családjával és barátaival ezen a héten, annak ellenére, hogy az egészségügyi tisztviselők óva intenek ettől a következmények miatt. Úgy vélik, hogy a családi ünneplések a koronavírus-fertőzések robbanásához vezetnek, miközben már így is az Egyesült Államokban a legmagasabb a fertőzések száma.

Hatalmas forgalmat bonyolítottak a hétvégén az amerikai repülőterek, a hálaadást megelőzőt hétvégén az amerikai repülésbiztonsági hatóságbeszámolója szerint kétmilliónál több amerikai ült repülőgépre. Közben Anthony Fauci járványügyi szakember a CBS televízióban arról beszélt, hogy ez a tömeges utazás, a zsúfolt repterek, a mostaninál is nagyobb bajba sodorhatják az országot, a hálaadáskor összeszedett fertőzések pedig csak hetekkel később derülnek majd ki, akkor diagnosztizálhatják a szakemberek.

Az baltimore-i Johns Hopkins egyetem kedd reggeli adatai szerint az Egyesült Államokban 12 417 009 fertőzött volt eddig, 257 657-en haltak meg, és 4 633 600-an meggyógyultak.

Mexikóban nem kockáztatnak

Az amerikai ünnepi rohanással ellentétben Mexikóban "ráléptek a fékre". A római katolikus egyház bejelentette, hogy a járvány miatt idén elmarad a guadalupei zarándoklat, ami a világ legnagyobb katolikus zarándoklata.

Az egyház azt javasolta, hogy a "Guadalupe-napi ünneplésre a templomokban vagy otthon kerüljön sor, ne gyülekezzenek az emberek, és tartsák be az egészségügyi előírásokat."

Németországban a tartományi miniszterelnökök közben abban állapodtak meg, hogy meghosszabbítják a jelenleg érvényben lévő korlátozásokat december 20-ig, nem várják meg a szerdára tervezett találkozót Angela Merkel kancellárral. Eközben az Európai Unió járványvédelmi hatósága éppen arra hívta fel a figyelmet, hogy a jelenlegi intézkedések több országban, köztük Németországban sem megfelelőek.

Eközben Franciaországban úgy tűnik, kezdenek megmutatkozni az október óta érvényben lévő zárlat hatásai, csökkenő tendenciát mutatnak az új fertőzések, ezért arra számítanak, hogy Emmanuel Macron francia elnök a szigor enyhítését jelenti majd be kedd esti beszédében.

Érdekesnek találta cikkünket? Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát! Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG