Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nem jogi kiskapu, egyszerű átverés – Megnéztük közelről, mi van a hatósági áras gázpalackokkal


A jogszabályban a hatósági ár a 11,5 kilogrammos palackokra vonatkozik, ezért a nagykereskedők elkezdtek 10,9 kilogrammnyi gázt tölteni a palackokba
A jogszabályban a hatósági ár a 11,5 kilogrammos palackokra vonatkozik, ezért a nagykereskedők elkezdtek 10,9 kilogrammnyi gázt tölteni a palackokba

Szembejött a valóság: nemcsak a gázon spórolnak, de kikerülik a hatósági árat is a kereskedők, hogy ne menjenek tönkre. Kevesebb gázt töltenek a palackokba, hogy piaci áron adhassák el, így mérsékelve a veszteséget. Könnyen lehet azonban, hogy a fűtési szezonban nem az lesz a kérdés, mennyiért, hanem az, hogy egyáltalán lesz-e elég PB-gáz, mert már most is sokszor napokig kell várni egy-egy szállítmányra.

Rengeteg levelet és több telefont is kaptunk, köztük felháborodottakat és értetleneket, miután vasárnap megjelent egy cikkünk arról, hogy a PB-gáz nagykereskedői kisebb palackokkal kerülik el a hatósági árat. Egy olvasónk mesélte el, hogy több cseretelepen is próbálkozott, de sehol nem kapott a hatósági ár alá tartozó, 11,5 kilogrammos gázpalackból.

Így fogtuk magunkat, és elmentünk az egyik olyan szombathelyi cseretelepre, ahol kapható még a hagyományos, 11,5 kilogrammos gázpalack. Néhány perc beszélgetés után aztán kivilágosodott a kép.

A rezsicsökkentés jegyében

A 2010-ben hivatalba lépő Orbán-kormány nagyon gyorsan megindította a rezsiharcot; ennek jegyében az energiahordozók nagy részére hatósági árat vezettek be, ami azt jelenti, hogy bárhogyan alakul a nagykereskedelmi ár, a kiskereskedők csak hatósági áron vagy az alatt adhatják a lakosságnak az adott terméket.

2012 decemberében hoztak egy rendeletet, amelyben a PB-gázpalackok cseréjének akkor érvényes árából levontak tíz százalékot, majd az így kapott összeg lett a hatósági ár. Ez akkor 5215 forintot jelentett a 11,5 kilós palack cseréjénél.

Az azóta eltelt tíz év alatt volt, amikor csökkent a gáz piaci ára, 2016-ban például 3490 forintot kértek a kiskereskedők a palackos gázért, ami 2020-ban lépte át ismét alulról az ötezer forintot.

A vezetékes földgáz ára is a hatósági ár alatt volt jó pár évig, de a lakosságnak így is a hatósági árat kellett fizetnie. Vagyis a rezsicsökkentés jegyében a piaci árnál drágábban kaptuk a vezetékes gázt.

Kevesebbet drágábban

Az energiaválság nyomán jócskán felment a PB-gáz ára is. Tavaly aztán az egyik nagykereskedő úgy döntött, hogy kikerüli a hatósági árat. Mivel a jogszabályban a hatósági ár a 11,5 kilogrammos palackokra vonatkozott, elkezdtek 10,9 kilogrammnyi gázt tölteni a palackokba. Előző cikkünkben azt írtuk, a palackok is mások lettek, de ez nem igaz. Egyszerűen a régi palackokba 0,6 kilogrammal kevesebb gázt töltöttek.

Így erre nem vonatkozik a hatósági ár, ráadásul kevesebb gázt is kap a fogyasztó, drágábban. Van, ahol a 10,9 kilogrammosnak nevezett palackok cseréjéért 7800, máshol 8500 forintot kértek, most már a tízezer forintot közelíti az ár, miközben a hatósági ár most is 5215 forint, de ez csak a 11,5 kilogrammos palackokra vonatkozik.

Idén augusztus elején a Mol is bejelentette, hogy átállnak a 10,9 kilogrammos palackokra, pontosabban a 10,9 kilogrammos töltősúlyra, a palackok maradtak a régiek.

Nagy a gáz

A kereskedők bajban vannak, mert ha hatósági áron adják a gázt, csődbe mennek, hiszen komoly veszteséget kell elszenvedniük. Van még olyan nagykereskedő, amelyik forgalmazza a hatósági áras, 11,5 kilogrammos PB-palackot, de kiszolgálási árat számít fel. Enélkül már tönkrement volna.

Szakértőnk azt mondja, egyre nagyobb lesz a gond, jön a fűtési szezon, és sok helyen használják már most is fűtésre a palackos gázkályhákat. „Nagy gáz van, lesz” – mondja, mert miközben a kereskedők veszteséggel működnek, a PB-gázból is hiány van, sokszor napokig kell várni egy-egy szállítmányra.

  • 16x9 Image

    Nyugat.hu

    Ez a cikk a Szabad oldal kezdeményezésünk részeként jelent meg. Ebben az együttműködésben az ország független szerkesztőségeinek írásait, tartalmait vesszük át, hogy azok saját olvasóikon túl egy szélesebb nyilvánossághoz is eljussanak.

    A Nyugat.hu Szombathely és Vas megye híreit, eseményeit követi. 

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG