Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nem kaptak megbízólevelet a megválasztott győri önkormányzati képviselők


Vitézy Dávid is posztolta a fővárosi közgyűlési képviselői megbízólevelét (képünk illusztráció)
Vitézy Dávid is posztolta a fővárosi közgyűlési képviselői megbízólevelét (képünk illusztráció)

A legtöbb megválasztott önkormányzati vagy megyei közgyűlési képviselő már boldogan posztolja a fotóját, amelyen büszkén tartja kezében a megbízólevelét, de nem Győrben. Ott ugyanis a helyi választási bizottság nem adta ki a megválasztásukat igazoló dokumentumot.

Nem kaptak válasz arra, hogy a győri helyi választási bizottság miért nem adta még ki a megbízóleveleiket – mondta a Szabad Európának Kósa Roland, a Tiszta Szívvel a Városért (TSZV) civil szervezet megválasztott önkormányzati képviselője.

Mint mondta, több megválasztott civil önkormányzati képviselő is panaszt nyújtott be a területi választási bizottsághoz, valamint kérték a helyi választási bizottságot, hogy adják ki a megbízóleveleket.

A területi választási bizottság megyei szinten kiadta a megbízóleveleket, ezért is furcsa szerinte, hogy a megválasztott győri önkormányzati képviselők esetében miért nem történt meg, ezért hivatalos jogértelmezést szeretnének az illetékes választási bizottságoktól. Értesítést sem kaptak, hogy mikor vehetik át az okiratot – tette hozzá.

Reméli, hogy nem csak a nem kormánypárti jelöltek nem kapták meg; úgy tudja, hogy senki sem.

Beszéltünk egy másik érintettel is. Balog-Farkas Renáta a Győrszentivánon épülő akkumulátorgyár ellen küzdő civil szervezet jelöltjeként Győr győrszentiváni választókerületében óriási fölénnyel, 69,84:22,71 százalékos arányban győzte le a Fidesz jelöltjét.

Mint a Szabad Európának elmondta: tudomása szerint a legtöbb helyen átadták már a megbízóleveleket a június 9-én megválasztott polgármestereknek, az egyéni választókerületekben és a kompenzációs listán megválasztott képviselőknek, valamint a települési nemzetiségi önkormányzatok képviselőinek, hiszen a választási törvény szerint ezt a kompenzációs lista eredményének jogerőre emelkedésétől számított három napon belül meg kell tenni. A határidő június 19-én lejárt.

Hozzátette: igaz, hogy a megválasztott képviselők mandátuma csak októberben lép hatályba, a jogszabály előírásai szerint azonban már múlt héten meg kellett volna kapniuk a megbízóleveleiket. A dokumentumokat a helyi választási bizottság adja át, magát az átadót a helyi választási iroda szervezi. Mint mondta, egyelőre nem kaptak hivatalos magyarázatot, csupán egy e-mailt az aljegyzőtől, hogy októberben, az alakuló közgyűlésen kerül erre sor.

Az az érvelés, hogy majd októberben, az új közgyűlés megalakulásakor átvehetik a megbízóleveleket, a jogszabályok félreértelmezése vagy félremagyarázása – tette hozzá Balog-Farkas Renáta.

Kerestük az ügyben a győri aljegyzőt, a helyi választási iroda vezetőjét, akik visszahívást ígértek. Amint megtörténik, frissítjük cikkünket.

Frissítés: A győri önkormányzat illetékese közölte, hogy csütörtökön lesz a megválasztott képviselők megbízóleveleinek ünnepélyes átadása.

Kerestük a Nemzeti Választási Irodát is, e-mailben küldtünk kérdéseket az általános szabályokról, amint érkezik válasz, azzal is frissítjük a cikket. Előzetesen annyit mondtak, hogy szerintük is volt törvény által előírt határidő a megbízólevelek átadására.

Frissítés: Válaszolt az NVI

A választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény (Ve.) 206. § (1) bekezdése értelmében a választás eredményét megállapító választási bizottság a választás eredményének jogerőssé válását vagy – ha az későbbi időpontra esik – a szavazás megismételtetését eredményezhető jogorvoslati eljárások jogerős befejezését követő öt munkanapon belül átadja a megbízólevelet a megválasztott képviselőnek – közölte az NVI.

Fentiektől eltérően a Ve. 307/N. § (3) bekezdése szerint a helyi választási bizottság az egyéni választókerületben és a kompenzációs listán mandátumot szerzett képviselőknek a kompenzációs listás választás eredményének jogerőre emelkedését követő három napon belül adja át a megbízólevelet.

A megbízólevelek átadására vonatkozó határidőt nem befolyásolja a képviselők és polgármesterek 2024. október 1-jével történő hivatalba lépése – írta az NVI, hozzátéve, hogy nem érkezett hozzájuk jelzés hasonló ügyben.

Ahogy arról beszámoltunk, a június 9-i választáson Győrben nagyon szoros versenyben alulmaradt a fideszes Dézsi Csaba András Pintér Bencével, a TSZV elnökével szemben, akit a Momentum és az LMP is támogatott. A győri önkormányzati testületben maradt a kétharmados fideszes többség.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG