Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A nem állami fenntartású gyermekotthonokban is szigorítana a kormány


Képünk illusztráció, a Károlyi István Gyermekközpont kísérő nélküli kiskorúak fóti gyermekotthonában készült 2015. szeptember 11-én
Képünk illusztráció, a Károlyi István Gyermekközpont kísérő nélküli kiskorúak fóti gyermekotthonában készült 2015. szeptember 11-én

A reformátusok azt mondják, náluk eddig is volt ilyen alkalmassági vizsgálat, a katolikus egyház szerint pedig a gyermekvédelmi törvény tervezett módosításával kapcsolatban a jogalkotó eddig nem kereste meg őket. A Belügyminisztérium közölte, hogy a nem állami fenntartású gyermekvédelmi intézmények vezetőinek kötelező pszichológiai alkalmassági vizsgálatához törvénymódosítás kell, amelyet a kormány hamarosan beterjeszt.

A Magyarországi Református Egyház fenntartásában működő gyermekvédelmi intézményekben jelenleg is kötelező a pszichológiai alkalmassági vizsgálat azok számára, akik közvetlenül találkoznak a gyerekekkel – válaszolta a Szabad Európa kérdésére a Magyarországi Református Egyház Zsinati Hivatala Kommunikációs Osztálya. Mint írták, támogatják, hogy a kormány olyan törvénymódosítást terjesszen be az Országgyűlésnek, amely a nem állami fenntartású gyermekvédelmi intézmények vezetői számára is előírja a pszichológiai alkalmassági vizsgálatot.

Szerkesztőségünk azután kereste meg a Magyarországi Református Egyházat és a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciát (MKPK), hogy Meleg Sándor, a Szociális Munkások Magyarországi Egyesületének elnöke a Népszavának nyilatkozva arról beszélt: a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet, amely március 1-jétől hatályos, és már a mostani pályázatoknál is alkalmazni kell, csak azokra a közalkalmazottakra érvényes, akik az állami fenntartású Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósághoz (SZGYF) tartozó intézményben dolgoznak.

Tehát az egyházi fenntartású gyermekintézmények vezetőire ebben a formájában nem vonatkozik, noha – tavaly nyári adatok szerint – a gyermekotthonok 17 százaléka ilyen.

Egyebek között arról érdeklődtünk a két nagy egyháznál, hogy

  • milyen jellegű alkalmassági vizsgálatokon kellett részt venniük eddig az egyház kezelésében lévő gyermekotthonok dolgozóinak, vezetőinek;
  • mi a jelenlegi gyakorlat, van-e bármiféle pszichológiai alkalmassági vizsgálat;
  • a kormányrendelet megjelenése után tervezik-e az abban foglaltak kiterjesztését az egyház fenntartásában működő intézményekre;
  • van-e nyilvántartásuk a fenntartásukban lévő intézményekben elkövetett gyermekbántalmazási esetekről;
  • hány ilyen panaszt, bejelentést kaptak és vizsgáltak ki az elmúlt 14 évben;
  • hány személyt vontak felelősségre ilyen ügyekben;
  • tisztában vannak-e az egyház fenntartásában élő, nevelkedő gyermekek a saját jogaikkal; felhívják-e a figyelmüket arra, hogy kihez fordulhatnak panaszukkal, ha úgy érzik, hogy bántalmazás áldozatává váltak.

Több kérdésünkre nem kaptunk választ az MKPK-tól sem. Azt írták, hogy a kormányrendelettel, illetve a gyermekvédelmi törvény tervezett módosításával kapcsolatban a jogalkotó eddig nem kereste a Magyar Katolikus Egyházat, illetve a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciát, a tartalmukról ők maguk is csak a sajtóból, illetve a Magyar Közlönyből értesültek.

Hangsúlyozzák, számukra a gyermek- és ifjúságvédelem témája kiemelten fontos, a Magyar Katolikus Egyház szervezetei minden tudomásukra jutott esetben a Vatikánnal együttműködve, „a világinál szigorúbb szabályok alapján folytatják le vizsgálatukat”.

Azt írják, hogy a katolikus egyház fenntartásában működő intézményekben az ellátottak tájékoztatása, az esetleges visszaélések bejelentése a vonatkozó, hatályos állami és egyházi jogszabályokkal összhangban történik.

„Az elmúlt évtizedben a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és az egyes egyházmegyék szigorú eljárásrendet és intézkedéseket vezettek be, ezért a vonatkozó jogszabályok szigorítását a magunk részéről szükségesnek tartjuk, azt támogatjuk és az általunk fenntartott intézményekben alkalmazni kívánjuk” – áll az MKPK sajtóosztályának válaszában.

A 444.hu a Pintér Sándor vezette Belügyminisztériumhoz fordult az ügyben. Azt a választ kapták, hogy a kormány minden gyermekvédelmi intézmény vezetőjének elő fogja írni a pszichológiai alkalmassági vizsgálatot.

Hozzátették: „Az első szigorítás az állami gyermekvédelmi intézmények vezetőinél lépett életbe, ami kormányrendelettel szabályozható volt – a rendelet már hatályba lépett, az alkalmassági vizsgálatok rövidesen megkezdődnek.”

A nem állami fenntartású gyermekvédelmi intézmények vezetőinek kötelező pszichológiai alkalmassági vizsgálatához törvénymódosítás kell, amelyet a kormány hamarosan beterjeszt – közölte a hírportállal a minisztérium.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG