Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nem látszik a Mol eredményén az ársapka, rendkívüli növekedést ért el a cég


A Mol egyik budapesti benzinkútja 2021. november 11-én
A Mol egyik budapesti benzinkútja 2021. november 11-én

Kimagasló eredményt valószínűsítettek az előzetes várakozások is, elsősorban azért mert a Mol a második negyedévben is viszonylag kedvező áron vásárolhatott olajat Oroszországból, ráadásul a hatósági ár miatt az üzemanyag-forgalom is jelentős maradt.

A Mol-csoport nettó árbevétel a konszolidált, nem auditált kimutatás alapján 2491 milliárd forint, míg tavaly ugyanekkor 1412,6 milliárd forint volt. A cég a második negyedévben 483,7 milliárd forint újrabeszerzési árakkal becsült „tiszta" EBITDA-t, vagyis kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredményt, valamint és 372,8 milliárd újrabeszerzési árakkal becsült „tiszta" üzleti eredményt ért el.

A társaság honlapján péntek hajnalban közzétett jelentés szerint a Mol-csoport tiszta üzleti eredménye egy éve meghaladta a 132 milliárd forintot, míg az előző negyedévben megközelítette a 168 milliárd forintot.

A növekedés tehát éves és negyedéves összevetésben is majdnem kétszeres.

A társaság féléves összesítésben is jól teljesített. Az első hat hónapban a tiszta EBITDA elérte a 755,4 milliárd forintot, ez tavaly ugyanekkor 428,7 milliárd forint volt. A tiszta üzleti eredmény 200,1 milliárd forintról 540,5 milliárd forintra nőtt éves összevetésben.

A társaság honlapján közzétett beszámolóban idézik Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgatót, aki szerint az energiaipar példa nélküli bizonytalanságokkal szembesült, de a Mol így is a terveinek megfelelően teljesített, és még soha nem volt ilyen elkötelezett a stratégiai céljai iránt.

A közlemény szerint a társaságnak számolnia kell a nyersanyagárak változásából eredő kockázatokkal, valamint a kőolaj- és a gázellátás akadozásával, ami a finomítók és más üzemek folyamatos működését veszélyeztetheti. Hosszabb távon az egyik legfontosabb szempont, hogy a Mol az széndioxid-kibocsátású gazdaság irányába mozduljon, és a körforgásos gazdaság kulcsszereplője lehessen.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG