Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nem lesz elvárás az emelt szintű érettségi a felvételihez, eltörölhetik a minimumponthatárt


Történelem írásbeli érettségi a Nagykanizsai Zsigmondy Vilmos Szakképző Iskolában 2021. május 5-én.
Történelem írásbeli érettségi a Nagykanizsai Zsigmondy Vilmos Szakképző Iskolában 2021. május 5-én.

Szeptember első felében dönt a kormány a felsőoktatási felvételi részletszabályainak módosításáról. A Telex birtokába került levél szerit nem lesz kötelező elvárás az emelt szintű érettségi, az ötödik érettségi tárgyról az egyetemek dönthetnek, és eltörlik a minimumponthatárt.

A hírportál szerint erről Hankó Balázs felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár írt augusztus 19-én az egyetemek rektorainak küldött levelében. Ebből az derült ki, hogy az új szabályozás 2024 szeptemberétől lenne hatályos, de annak részleteket idén szeptember 30-ig kell kidolgozniuk az egyetemeknek, a változtatást pedig már a jövő évi felvételin is figyelembe vehetik.

Eddig elvárás volt az emelt szintű érettségi az egyetemi szakoknál, a felsőoktatási felvételi átalakítása után azonban középszintű érettségivel is felvételt lehet majd nyerni bizonyos szakokra.

Az átalakítás után az egyetemeknek nagyobb beleszólásuk lenne a tanulmányi pontok meghatározásába és a tervek szerint eltörlik a 280 pontos minimumponthatárt, eddig ennyit kellett minimálisan elérnie a diáknak ahhoz, hogy valamelyik felsőoktatási szakra bekerüljön.

Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter júliusi végén jelentette be a közösségi oldalán, hogy 2024 őszétől átalakítják a felsőoktatási felvételi rendszert, és eltörlik a nyelvvizsga-kötelezettséget. A miniszter indoklása szerint a kormány egy új, egyszerűbb, rugalmasabb felvételi rendszer alapját fogadta el, amely alkalmazkodik a diákok és az egyetemek igényeihez. A kormány célja az átalakítással a miniszter megfogalmazása szerint az, hogy a magyar felsőoktatás versenyképes, a hallgatók sikerességét biztosító legyen.

Csák János bejelentésekor kiderült, hogy a felsőoktatási intézmények az átalakítás után maguk dönthetnek az 500 pontos felvételi rendszeren belül 100 pontról, az érettségi pontszámítás során figyelembe vehető érettségi tárgyakról és azok szintjéről. Azt is bejelentették, hogy a nyelvvizsga-kötelezettség helyett a képzés során kell az egyetemeknek biztosítani a megfelelő nyelvi kompetenciákat.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG