Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nem lesz "SvExit" a brexit után


Megbukott a svájci népszavazáson az Európai Unió állampolgárainak letelepedését és munkavállalását korlátozó javaslat.

Nem ez az első alkalom, 2014-ben egyszer már napirenden volt egy hasonló népszavazási kérdés. Az akkori szűk támogatás arra volt elég, hogy a gazdasági és társadalmi következményektől tartva egy felhígitott szöveg kerüljön a törvényhozás elé. Ezzel megmaradt a kiskapu egy újabb referendum előtt, amely most határozottan más eredményt hozott. A Svájci Néppárt (SVP) népszavazási kérdésének lényege, hogy meghatározzák-e a Svájcban letelepedő és munkát vállaló EU-állampolgárok létszámát. A voksolók csaknem 62 százaléka utasította ezt vissza.

Következmények

Bár Svájc nem tagja az Európai Uniónak, de kétoldalú megállapodások sora biztosítja, hogy hozzáférjen a szabad uniós piachoz. A kormány arra figyelmeztetett a referendum előtt, hogy ha Svájc egyoldalúan felmondja a szabad mozgásra vonatkozó megállapodást, az komoly csapást mérhet a gazdaságra, hiszen számos üzletet befagyasztanak az Európai Unióval, Svájc legnagyobb kereskedelmi partnerével. Ráadásul egy ilyen döntés recesszióba sodorna egy egészséges gazdaságot egy bizonytalan időpontban, és több százezer svájci állampolgártól megfosztaná az élet és a munka szabadságát Európa-szerte.

A javaslat támogatói azzal kampányoltak, hogy Svájcnak lehetővé kell tenni határainak ellenőrzését, és a bevándorlók közötti szelektálást is.

Reakciók

Ursula van der Leyen, az Európai Bizottság elnöke üdvözölte a népszavazás eredményét.

A jobboldali SVP elnöke, Marco Chiesa azt mondta, hogy kampánya olyan javaslatért küzdött, amit a kormány, a parlament és a szakszervezetek is elleneztek. Csatájukat Dávid és Góliát harcához hasonlította, majd hozzátette: "Továbbra is harcolni fogunk az országért, és visszavesszük az irányítást a bevándorlás felett”.

"Svájc és az EU számára az egyenrangú út a helyes, a svájci emberek ma ismét megerősítették ezt az utat" - mondta Karin Keller-Sutter igazságügyi miniszter.

"Nagyszerű nap ez az Európai Unió és Svájc közötti kapcsolatoknak" – írta twitter bejegyzésében Charles Michel, az Európai Tanács elnöke. Kiemelte: "a svájci emberek világos üzenetet küldtek: együtt nagy jövő vár ránk".

A svájci export mintegy 60% -a Európába irányul, félmillió svájci él és dolgozik az EU-ban, és mintegy 1,4 millió uniós polgár dolgozik Svájcban, sokan az egészségügyben.

Másról is döntöttek

A svájciak 60 százalékos többséggel döntöttek arról is, hogy az apák a gyerek születése után kéthetes fizetett szabadságot kapjanak a gyermek születése után. Kis többséggel 50,1 százalékkal megszavaztak egy 2030-ig tervezett, 6,5 milliárd dollár értékű vadászgépbeszerzést is.

A farkasvadászat szabályainak enyhítését viszont 52 százalékos többséggel elutasították.

XS
SM
MD
LG