Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Nem mindenki liberális aki tüntet, sokféle nézetekkel vonulnak utcára”


Az abortusztörvényt tovább szigorító alkotmánybírsági döntés ellen tüntetnek Varsóban 2020. október 28-án.
Az abortusztörvényt tovább szigorító alkotmánybírsági döntés ellen tüntetnek Varsóban 2020. október 28-án.

Tovább folynak a tiltakozások Lengyelországban, miután egy alkotmánybírósági döntés lényegében betiltotta az abortuszt. Egy varsói aktivista, aki maga is kiment tüntetni, mesélt a Szabad Európának a tiltakozásokról.

“Az emberek dühösek, mert a kormányt egyáltalán nem érdekli, hogy mit szeretnénk” – meséli a Szabad Európának Joanna Jasinska. A lengyel aktivista Varsóban él, korábban újságíróként dolgozott. Ő is az utcára vonult a napokban, hogy tiltakozzon az ellen, hogy a lengyel alkotmánybíróság lényegében betiltotta az abortuszt az országban.

A lengyel abortusztörvények már eddig is nagyon szigorúak voltak. 2019-ben 1 110 abortuszt végeztek a 38 milliós országban, főleg azért, mert a magzat beteg volt. Az új döntés értelmében csak akkor szabad abortuszt végezni, ha a nő élete veszélyben van a terhesség miatt, vagy mert a magzat nemi erőszakból vagy vérfertőző kapcsolatból fogant.

Még a hívők is dühösek

Jasinska szerint azért különösen dühösek az emberek, mert világosan megmondták, nem akarják a szigorítást. A közvélemény-kutatások szerint a lengyelek többsége ellene van az alkotmánybíróság döntésének. Egy szerdai felmérés szerint a döntést keresztülvivő kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) támogatottsága is rohamosan csökkenni kezdett, egy hónapja még 39 százalékon álltak, most 26 százalékos a támogatottságuk.

A tiltakozók miséket zavartak meg, templomokat rongáltak meg, mire a kormánypárt feje arra szólította fel a párt szimpatizánsait, hogy védjék meg a templomokat „bármi áron”. Jasinska úgy látja, hogy nem valamiféle vallásellenes megmozdulásról van szó, de az emberek dühösek az egyházra, amelynek még mindig komoly befolyása van a lengyel politikában.

„Sokan frusztráltak, mert bár hívők, de elégedetlenek az egyház hozzáállásával, azzal hogy a kormányt támogatják. A pap a templomban azt mondja a hívőknek, hogy szavazzanak a PiS-re.”

„Még a katolikusoknak sem szimpatikus ez”

„Elpusztítják Lengyelországot. Halálos veszélynek teszik ki az embereket, maguk bűnözők” – mondta a kormánypártot vezető Jaroslaw Kaczynski, az ország legbefolyásosabb politikusa, akinek a szava szinte megkerülhetetlen a lengyel politikában. A lengyel aktivista szerint nagyon rossz emlékeket idéz ez a hangnem, amit Kaczynski használ.

„Kaczynski beszéde ahhoz hasonlított, ami a 80-as években volt a kommunista rezsim idején.”

Jasinska szerint egyébként a tüntetések közel sem homogének, nem valamilyen őszellenzéki akcióról van szó. Az aktivista úgy látja, csak az köti össze az embereket, hogy elégedetlenek a kormány döntéseivel.

„Az alkotmánymódosítás, a kormány, a kormánypárt és a katolikus egyház ellen is tiltakoznak, mert úgy érzik mintha a kormány azt csinálná, amit az egyház mond. Még a katolikusoknak sem szimpatikus ez.”

„Csalódottak, nem kapnak támogatást a kormánytól"

Jasinska úgy látja, hogy az emberekben alapból volt már némi indulat a kormány és az egyház ellen. Az egyház ellen azért, mert bár a kommunista időkben az ellenállás fontos részét képezte, nem mindenki elégedett vele, hogy a rendszerváltás után is meghatározó politikai tényező maradt. Ráadásul az olyan ügyek, mint a pedofilbotrányok, csak tovább borzolták a kedélyeket.

Emellett a kormány ellen is van egy jó adag indulat, mert az aktivista szerint sokan elégedetlenek azzal, ahogyan a járványt és annak gazdasági hatásait kezelte.

„Nem csak az ellenzék tüntet, a saját szimpatizánsaik is a PiS ellen fordulnak. Csalódottak, nem kapnak támogatást a kormánytól. Taxisofőrök, gazdálkodók. Nem elégedettek a koronavírus kezelésével, a gazdasági problémák kezelésével, és ez még csak hozzájött ehhez, mint egy szikra.”

Jasinska nem merne olyan általánosításokba bocsátkozni, hogy a fiatalok elégedetlenkednek. Szerinte is több a fiatal a tüntetéseken, viszont véleménye szerint ebben az is benne van, hogy a járvány miatt az idősek nem mennek tömegrendezvényekre. De más szempontból sem mondaná homogénnek a tiltakozókat.

A harag ellenére jó a hangulat

„Nem mindenki liberális, aki tüntet, sokféle nézetekkel vonulnak utcára.” Szerinte egyetlen helyen lehet azt látni, hogy csak egyféle hang képviseli magát: a lengyel köztévé abortuszról szóló műsoraiban. „A köztévés megszólalók, szakértők mind idősebb férfiak.” Jasinska szerint egyébként, bár a tiltakozások magját a nők adják, sok férfi is támogatja őket. Az aktivista azt is megjegyzi, hogy a szomorú téma és a harag ellenére a tüntetések nagyon jó hangulatúak.

„Sokszor zene is van, táncolnak az emberek. Egy közös ügyért harcolunk.”

Joanna Jasinska szerint azért különösen kegyetlen az abortusz tiltása, mert a legkiszolgáltatottabbakat bünteti. A tehetősebbek ezután is el tudnak majd menni külföldre, például Csehországba, abortuszklinikákra, a szegényebbeknek azonban nincs erre lehetőségük, nekik akkor is meg kell szülniük majd a gyermeküket, ha annak semmi esélye sincs a túlélésre.

Andrzej Duda lengyel elnök csütörtökön azt mondta, szerinte a nők joga kellene hogy legyen, hogy elvetessék a súlyosan beteg magzatukat.

Korábban már Duda lánya is nyilvánosan kifejezte nemtetszését, maga Duda viszont – aki jelenleg karanténban van, mert pozitív lett a koronavírustesztje – kezdetben üdvözölte a szigorítást. „Az nem lehet, hogy a törvény ilyen fajta hősiességet kívánjon meg egy nőtől” – mondta a lengyel elnök. Jasinska azonban nem tulajdonítana túl nagy jelentőséget az elnök kijelentésének, szerinte nincs mögötte komoly szándék a változtatásra.

XS
SM
MD
LG