Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nem mondhatja fel az önkormányzatokkal kötött szerződést a gázszolgáltató


Gázmérőállomás Beregszász közelében, Ukrajnában 2021. október 7-én
Gázmérőállomás Beregszász közelében, Ukrajnában 2021. október 7-én

Már hatályba is lépett az a Magyar Közlönyben december 22-én megjelent rendelet, amelyben a kormány megtiltotta a szolgáltatóknak, hogy egyoldalúan felmondják az önkormányzatokkal korábban kötött földgázszerződést.

A Magyar közlönyben megjelent rendelet szerint „a földgázkereskedelmi engedélyes közszolgáltatóval, közfeladatot ellátó jogi személlyel vagy távhőtermelővel kötött földgáz-kereskedelmi szerződését 2022. április 15. napjáig a közszolgáltató, a közfeladatot ellátó jogi személy vagy távhőtermelő hátrányára egyoldalúan nem módosíthatja és nem mondhatja fel”.

A tavalyi árakhoz képest mostanra nyolc-tízszeresére drágult a földgáz, és ahogy több portál is megírta, emiatt több gázkereskedő is módosítani akarta az elmúlt hónapokban a távhőszolgáltatást működtető önkormányzatokkal tavasszal kötött szerződést.

Ahogy az Infostart is írta, számos önkormányzat került szorult helyzetbe, mert ha a gázszolgáltató egyoldalúan felmondja a szerződést, a földgáz drágulása miatt a korábban megállapodott árnál csak jóval magasabb tarifáért találnának új szolgáltatót a távhő-üzemeltetéshez.

Ezen a helyzeten segített most a kormányrendelet, amely megtiltja a szolgáltatóknak a gázszolgáltatás egyoldalú felmondását. A rendelet a koronavírus-járvány elleni védekezésről szóló 2021. évi I. törvény hatályvesztéséig lesz életben.

XS
SM
MD
LG