Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nem mondja meg a külügy, miért nem lehet egyelőre ukrán nagykövet Sándor Fegyir


Sándor Fegyir
Sándor Fegyir

Magyar Levente külügyminiszer-helyettes semmitmondó választ adott az ügyben Ungár Péter írásbeli képviselői kérdésére.

A Szabad Európa írta meg, hogy Ukrajna Magyarországra delegált új nagykövete március óta nem kapja meg Novák Katalin köztársasági elnök hozzájárulását ahhoz, hogy elfoglalhassa hivatalát.

A magyar származású – civilben az Ungvári Nemzeti Egyetem tanáraként dolgozó – Sándor Fegyir még márciusban erősítette meg a hírt a HVG-nek arról, hogy az ukrán kormány őt bízta meg a budapesti ukrán nagykövetség vezetésével.

A jelenleg is a fronton harcoló leendő diplomata azonban nem tudja elfoglalni hivatalát. Ennek feltétele ugyanis, hogy a fogadó ország képviseletében Novák Katalin köztársasági elnök aláírja az agrément-nak is nevezett befogadónyilatkozatot.

Az ügyben most Ungár Péter fordult írásbeli kérdéssel Magyar Leventéhez, a külügyminisztérium miniszter-helyetteséhez. Az LMP frakcióvezetője azt írta: bár tisztában van vele, hogy Novák Katalin jogosult a befogadónyilatkozat aláírására, de szeretné megismerni a külügyminisztérium álláspontját, illetve arra is kíváncsi lenne, van-e bármilyen információja a minisztériumnak a várakoztatás diplomáciai okairól. Magyar Levente mindössze egy mondattal válaszolt, e szerint „Az Ukrajna által előterjesztett agrément-kérelem értékelése folyamatban van.”

  • 16x9 Image

    Kósa András

    Kósa András a Szabad Európa főmunkatársa. 2001 óta újságíró, az elmúlt bő húsz évben volt a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, a Hír Televízió és a Népszava munkatársa. Ezenkívül dolgozott a hvg.hu politika rovatának vezetőjeként és a tulajdonosok által 2022 augusztusában megszüntetett azonnali.hu főszerkesztőjeként is.

XS
SM
MD
LG