Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nem sikerül felgyorsulni az oltásokkal


A szolnoki kormányhivatalban pakolják ki a Janssen beérkező oltásait 2021. május 8-án.
A szolnoki kormányhivatalban pakolják ki a Janssen beérkező oltásait 2021. május 8-án.

Tovább csökkent a kórházban ápolt fertőzöttek száma, viszont ismét meghalt csaknem száz koronavírusos beteg. Hétfőn némileg gyorsult az oltási ütem, de még így is csak 40 ezer ember kapta meg az első oltását aznap.

A koronavírus-járvány újabb 99 áldozatát jelentette az állami tájékoztatás kedden. Így összesen 28 792 közvetlen áldozatot tart nyilván az ország.

Az előző napi emelkedés után újra érdemben csökkent a kórházban ápolt fertőzöttek száma. 3 282 koronavírusos beteg szorul épp kórházi ápolásra, közülük 379 beteget pedig lélegeztetőgéppel tartanak életben.

Az elmúlt időszakban jelentősen lelassult az oltási ütem, ez pedig a keddi adatok alapján sem javult lényegesen. Keddre újabb 40 ezer ember kapta meg az első oltását, miközben az állami tájékoztatás szerint még több mint félmillió regisztrált még vár erre.

Közöttük százezres nagyságrendben lehetnek 65 év felettiek. Az állam ugyanis nagyjából egy hónapja csak annyit árult el, hogy a regisztrált 65 év felettiek "több mint 90 százaléka" kapott legalább egy oltást.

"Ha beoltottuk a 65 év felettieket, körülbelül 2,5 millió oltásnál áll majd elő ez a helyzet, és ez a nagyhéten vagy a nagyhét utáni héten bekövetkezik, akkor lehet beszélni az iskolák kinyitásáról"

- mondta március 26-án Orbán Viktor, az iskolák viszont nagyjából két héttel később kinyitottak úgy is, hogy a regisztrált idősek tömegeit nem sikerült még beoltani.

Az USA-ban 12 éves kortól engedélyezett a Pfizer oltása

Az USA gyógyszerfelügyeleti hatósága (U.S. Food and Drug Administration) vészhelyzeti engedélyt adott a Pfizer oltásának használatára 12 kortól. A cég szerint a múlt héten elkezdték a rendes engedélyeztetési folyamatot is a termékük ilyen életkortól való használatára.

Joe Biden elnök pedig felszólította az államokat, hogy az oltást azonnal tegyék elérhetővé a fiatalabbaknak is. Eddig az USA-ban csak 16 éves kortól volt engedélyezett a Pfizer oltása.

Utazni vagy nem utazni: milyen szabályok várhatók nyáron Európában?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:29 0:00

Elhíznak a gyerekek

A WHO közben arra is figyelmeztetett, hogy a korlátozások a gyerekek elhízását is fokozhatják Európában.

"A COVID-19 potenciálisan felerősítheti a WHO európai régiójának egyik legaggasztóbb trendjét – az egyre gyakoribb gyermekkori elhízást"

– állította Hans Henri P. Kluge, a WHO európai regionális igazgatója, frissen megjelent felmérésük alapján. Európában a gyerekkori elhízás jellemzően a kisfiúkat érinti, különösen a mediterrán országokban.

Ez Magyarországon is így van, bár az enyhébb definíció, a túlsúlyosság mindkét nemet hasonlóan érinti 7 éves korban. Eszerint kicsit kevesebb mint a hétéves gyerekek harmada túlsúlyos az országban, a fiúk nyolcada, a lányok tizede pedig elhízottnak minősíthető.

Jellemzően a szegényebb, kevésbé tanult szülők gyerekei híznak el Európában, kivéve például Albániában, Romániában vagy Bulgáriában. A tanulmány szerint a járvány okozta bezártság, a gazdaság nehézségek okozta egészségtelenebb étkezés vagy épp az iskolák bezárása sok családban jöhetett rosszul a gyerekek elhízása szempontjából is.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG