Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nem sikerül visszaszorítani a dohányzást a francia filmekben


Sophie Marceau cigarettázik egy szálloda teraszán a cannes-i filmfesztivál megnyitóján, 2015. május 12-én
Sophie Marceau cigarettázik egy szálloda teraszán a cannes-i filmfesztivál megnyitóján, 2015. május 12-én

Az 1960-as évekbeli francia új hullámos filmekben teljesen természetes volt a dohányzás, azonban több mint fél évszázaddal később sem sikerült azt kiirtani a francia mozgóképes alkotásokból, egy felmérés szerint csaknem minden produkcióban megjelennek dohányzó szereplők.

A Francia Rákellenes Liga szerdán közzétett, 150 produkció elemzésével készült tanulmánya szerint a hazai filmekben átlagosan nagyjából 2,6 perc jut olyan jelenetekre, amelyeknek így vagy úgy közük van a dohányzáshoz, ez hat reklámszpotnak felel meg.

„A dohányzás gyakorlatilag mindenütt jelen van a francia filmekben” – mutattak rá.

„2015 és 2019 között a filmek 90,7 százalékában legalább egy eseménynek, tárgynak vagy mondatnak köze volt a dohányzáshoz” – írták.

Ide tartozik például egy dohányzó karakter, egy hamutál vagy cigaretták ábrázolása, valamint az is, ha valamelyik szereplő a dohányzásról beszél.

Több mint egy évtizeddel azután, hogy betiltották a beltéri dohányzást Franciaországban, a filmekben minden korábbinál gyakrabban mutatnak nyilvános helyeken pöfékelő embereket – közölte a Liga.

A dohányzó jelenetek több mint húsz százaléka irodában, munkahelyen játszódik, közel ennyi pedig kávézóban, étteremben vagy éjszakai szórakozóhelyen.

Megállt a dohányzók számának csökkenése

A friss felmérés szerint a fiatal felnőttek csaknem hatvan százaléka szerint az ilyen jelenetek dohányzásra buzdítanak, és nagyjából ennyien gondolják úgy, hogy a dohányipari vállalatok érintettek lehetnek bizonyos termékelhelyezésekben.

„A Liga határozottan elítéli a dohányzás dicsőítését a francia filmekben” – hangsúlyozta Axel Kahn, a szervezet elnöke, agresszívnek és alattomosnak nevezve a fiatalokat célzó kampányokat.

A május 31-i Dohányzásmentes Világnapra időzítve elkészített tanulmány eredményeit nem sokkal azt követően tették közzé, hogy a francia egészségügyi hatóságok azt közölték, tavaly megfordulni látszott a dohányzás népszerűségének csökkenését mutató, több éves trend az országban.

Kiemelték, a koronavírus-járványválság idején több alacsony jövedelmű ember dohányzott, mint 2019-ben, és kevesebben próbálták letenni a cigarettát.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG