Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nem titkolhatják tovább, mire ment el hárommilliárd a Csekonics lovasprogramban


Ifj. Szabó Gábor versenyez a 37. Gróf Széchenyi István díjugrató emlékversenyen a budapesti Nemzeti Lovardában 2023. május 21-én (képünk illusztráció)
Ifj. Szabó Gábor versenyez a 37. Gróf Széchenyi István díjugrató emlékversenyen a budapesti Nemzeti Lovardában 2023. május 21-én (képünk illusztráció)

Másodfokon is pert nyert az Átlátszó, a Magyar Lovassport Szövetség cégének ki kell adnia, mire költött el 2,8 milliárd forint közpénzt a Csekonics programban, amelyet a lap szerint sok kritika ért lovas körökből.

A lap március végén írt arról, hogy a Magyar Lovassport Szövetség hárommilliárd forint állami támogatást kapott a Csekonics lovasprogram keretében arra, hogy a magyar lovasok sikeresen szerepeljenek az olimpiai kvalifikációs versenyeken. A program 2021. január 1-jén indult és 2023 végén zárult. A szövetség a saját cégét, a Lovassport Nonprofit (NLSF) Kft.-t bízta meg a feladatokkal, és 2,8 milliárd forintot utalt át neki.

A lap szerint lovas körökben sok kritikát kapott a program a vitatható szakmai döntések miatt, és mert nem volt átlátható a gazdálkodása. A kft. a lapnak arra hivatkozva tagadta meg a válaszadást, hogy a számukra átadott összeg az Alaptörvény 39. cikkének (3) bekezdése alapján nem minősül közpénznek.

Az ügyben másodfokú döntés született a Fővárosi Ítélőtáblán, amely helybenhagyta az elsőfokú ítéletet, így a Lovassport Nonprofit Kft.-nek meg kell küldenie a lapnak minden olyan szerződés másolatát, amelyet közpénzből finanszíroztak.

Ahogy arról a Szabad Európa is beszámolt korábban, szakmailag és gazdaságilag is átláthatatlan és megkérdőjelezhető döntések kísérték a csaknem hárommilliárd forintból megvalósított olimpiai lovasprogramot, amelynek fő célja az volt, hogy legyen magyar díjugrató a párizsi olimpián. A cél nem teljesült, a lovasszövetség vezetői már 2028-ról beszélnek, az információközléstől pedig elzárkóznak.

XS
SM
MD
LG