Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nem tört össze a Szabad Európa belarusz büntetőtelepre küldött újságírója


Oleg Grudzilovics 2018 októberében Minszkben
Oleg Grudzilovics 2018 októberében Minszkben

Oleg Grudzilovics a rácsok mögött fut, verseket ír és dohányzásellenes propagandát folytat a rabtársak körében. A minszki városi bíróság döntése után jogerőre emelkedett politikai fogoly kollégánk ellen hozott ítélet (másfél év börtön). Oleg továbbra is fellebbez, de már átvitték az előzetesből egy büntetőtelepre.

A múlt héten Oleg feleségének, Marianának sikerült találkoznia vele, és elmondta a Szabad Európának, hogyan beszélgetett a férjével a börtön ablakán keresztül.

„A találkozón Oleg elmondta, hogy őszintén szólva szeretne »új lakóhelyre« költözni, azaz a büntetőtelepre, mert az előzetes letartóztatásban nehéz a sora. Kevés a mozgás és a friss levegő (a rabtársak dohányoznak). Azt mondta, hogy általában véve jól érzi magát, és igyekszik vigyázni az egészségére” – mesélte Mariana.

„Minden reggel hideg vízzel dörzsöli át magát (más víz nem áll rendelkezésére), testgyakorlatokat végez (fekvőtámasz, guggolás stb.), sétál, és a séták alkalmával körbe-körbefutja az udvart. Folyamatosan azon dolgozik, hogy cellatársai leszokjanak a cigarettáról. Ennek eredményeképpen néhány srác elkezdett kevesebbet dohányozni napközben, sőt egy 18 éves srác már le is szokott.”

„Oleg mindenféle érdekes dolgot mesél a srácoknak, főleg történelmi dolgokat. És ez a fiú gyakran kéri: »Oleg bácsi, mondj még valami érdekeset«, vagy történelmi kérdéseket tesz fel neki.”

Oleg azt mondja, hogy mindig mindenkivel belarusz nyelven beszél, és mindenki hozzászokott ehhez – a cellatársak és az előzetes fogda személyzete is.

„Remélem, hogy ez a kolóniában is így lesz. Most két-három hétig karanténban kell maradnia. Pontosan tudni fogjuk, hogy mennyi időbe telik, amikor megkapjuk az első információkat »az új lakóhelyről«.”

Felesége is kap leveleket és rajzokat az újságírótól, amelyeket az előzetesből küldött.

Részlet egy május 17-én kelt levélből
Részlet egy május 17-én kelt levélből
Részlet Oleg Grudzilovics egyik börtönleveléből
Részlet Oleg Grudzilovics egyik börtönleveléből

Levelezési cím: 213105, Mogilev, büntetőtelep #15, címzett Grudzilovics, Oleg (a betűk a karantén szót jelzik).

Oleg Grudzilovics a börtönből küldött legutóbbi leveleiben azt írja, hogy papucsban kezdett járni, amely a letartóztatása óta viselt téli csizmáját váltotta fel. Most már könnyebb az újságíró-politikai fogolynak az udvaron szaladgálni és általában sétálni. Azt is mondta, hogy levágatta a haját, mert „kezdett Marx Károlyra hasonlítani”.

Levél és kép a papucsos sétáról
Levél és kép a papucsos sétáról

A fogdában Grudzilovics új verset írt A börtönablak mögött címmel.

A börtönablak mögött hóvihar üvölt.
Az őrök összebújnak a hidegben,
Száz évvel ezelőtt még nem volt Google,
És nem lehetett tudni, mi lesz a vége.

Nagyapámat a csatornánál ültették le.
Hazajött, de már elvették a földjét,
És a késői, vérszomjas 30-as években
Lelőtték, mert beszélt a sorban.

Egy, a következő kör áldozatai vagyunk,
Ugyanabba a vasba verve,
Persze nekünk sincs Google,
Hát hogy ér majd véget?

Oleg igyekszik minden egyes levelét rajzokkal illusztrálni.

Oleg Grudzilovics üldöztetése

2021. július 16-án rendőrök érkeztek a Szabad Európa minszki irodájába, a földre dobták a biztonsági kamerákat és betörték az iroda három ajtaját. A felszerelést elkobozták. Oleg Grudzilovicsot, akit a fehérorosz külügyminisztérium megfosztott akkreditációjától, megmotozták. Őrizetbe vették, és tíznapos letartóztatásra ítélték. Ekkor még nem emeltek vádat.

December 23-án ismét őrizetbe vették, és a minszki 1. számú előzetes fogdába vitték. Grudzilovics első kihallgatására december 28-án került sor. A nyomozók a Büntető törvénykönyv 342. cikke – a közrendet súlyosan sértő cselekmények szervezése és előkészítése, illetve az azokban való aktív részvétel – miatt emeltek vádat ellene.

Az ügyet Grudzilovics egy 2020-as tiltakozó felvonulásról szóló tudósítása miatt indították, amikor a belarusz külügyminisztérium megfosztotta akkreditációjától, és a Narodnaja Volja szabadúszó tudósítójaként és szerkesztőjeként dolgozott. 2020-ban tizenöt napot töltött fogdában, mert állítólag részt vett az egyik felvonuláson, ahol újságíróként dolgozott.

Március 3-án Oleget – a politikai foglyot – másfél év börtönbüntetésre ítélték. A 2020-as választási csalás és erőszakos tüntetések során elkövetett állítólagos rendbontásban való részvétel miatt három alkalommal emeltek vádat ellene. Emellett 56.000 rubel bírságot is kiróttak rá.

Rajta kívül rács mögött van még a Szabad Európa újságírója, Igor Loszik, akit tizenöt év börtönbüntetésre ítéltek, és Andrej Kuznecsik, a Szabad Európa szabadúszó munkatársa.

XS
SM
MD
LG