Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Nem tudtam tétlenül nézni” – Orosz harcosok, akik fegyvert fogtak a Kreml ellen


Médiajelentések szerint akár négyezer orosz is harcolhat Ukrajnáért a Szabad Oroszország Légió tagjaként (archív fotó)
Médiajelentések szerint akár négyezer orosz is harcolhat Ukrajnáért a Szabad Oroszország Légió tagjaként (archív fotó)

A Szabad Európa két orosz férfival beszélgetett, akik a Szabad Oroszország Légió nevű csoport tagjaként az ukrán erők oldalán harcolnak az orosz hadsereg ellen az ostromlott Bahmut városában.

Az ukrajnai háború leghevesebb harcai hetek óta a Donyeck környéki Bahmut város körül zajlanak, amelyet az orosz erők a jelek szerint elszántan, akár óriási áldozatok árán is el akarnak foglalni. A szinte kihalt várost az ukrán erők tartják, köztük a Szabad Oroszország Légióban szolgáló orosz önkéntesek, akik saját országuk megszálló erői ellen harcolnak.

A harcok jellege azóta változott meg, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptemberben mozgósítást jelentett be több tízezer további katonát vezényelve az orosz vonalakhoz. Ráadásul a látszólag privát Wagner zsoldoscsoport több tízezer elítéltet toborzott az orosz börtönökből, és úgy tűnik, ők állnak az élen Bahmut ostromában.

„A mozgósítás óta érezzük a különbséget – mondta egy Bahmutban tartózkodó szabad orosz harcos, aki a Cézár hívójelet használja. – Most már csak úgy lőhetsz, célzás nélkül, és biztosan eltalálsz valakit. Korábban célpontokat kellett keresnünk, hogy sarokba szorítsuk az orosz csoportokat. Most már rengetegen vannak – minden lyukban.”

„Sikerült egy kicsit előretörniük, de hatalmas veszteségek árán – tette hozzá. – Sajnálom szegényeket. Szeretném, ha elmondhatnám nekik: Ukrajnában nincsenek ellenségeitek. Nincsenek ellenségek Párizsban vagy New Yorkban. Minden ellenségetek a Kremlben ül.”

A Szabad Oroszország Légió 2022 márciusában alakult meg. Ukrán források szerint az első tagok olyan katonák voltak, akik nem sokkal azután disszidáltak az orosz hadseregből, hogy Moszkva február 24-én megindította invázióját. Kiáltványukban úgy jellemzik magukat, mint „Oroszország szabad polgárai, akik felelősséget vállalnak magukért, és harcba mennek egy új Oroszországért”.

„Egy cél köt össze minket: megvédeni Ukrajnát, majd fegyverrel a kezünkben visszatérni Oroszországba” – mondja Cézár a Szabad Oroszország Légióból
„Egy cél köt össze minket: megvédeni Ukrajnát, majd fegyverrel a kezünkben visszatérni Oroszországba” – mondja Cézár a Szabad Oroszország Légióból

A szervezet harcosainak pontos létszámát titokban tartják, de médiajelentések szerint akár négyezres is lehet. A magát orosz nacionalistának nevező, ötvenéves, szentpétervári Cézár a Szabad Európa orosz szolgálatának elmondta, hogy csatlakozott a légió második zászlóaljához, és most „a harmadik és a negyedik zászlóalj alakul”. A létszámok országonként eltérők, de egy zászlóalj gyakran több száz, de akár ezer katonából is áll.

„Mind különböző emberek – mondta, amikor arról kérdezték, hogy kik csatlakoztak a légióhoz. – Mindegyiküknek más a sorsa, de egy cél köt össze bennünket: megvédeni Ukrajnát, majd fegyverrel a kezünkben visszatérni Oroszországba.”

„Oroszország lejáratta magát, és nem lehet normális a hatalomátadás – tette hozzá. – Ragaszkodnak a hatalomhoz, készek emberek millióit feláldozni, hogy megtartsák.”

„Végeztem Oroszországgal”

Tyihij, azaz a Csendes hívójelű harcos egy másik Szabad Oroszország-tag a Volga folyó menti Toljatti városból. Amikor 2022 februárjában elkezdődött Moszkva inváziója, épp egy kijevi építkezésen dolgozott.

„Először egyszerűen nem tudtam elhinni – emlékezett vissza. – Csak a harmadik rakéta után értettem meg, mi történik. Összeszedtem a családomat, és elbújtunk a pincében.”

Tyihij tavaly késő tavasz óta harcol Ukrajnáért
Tyihij tavaly késő tavasz óta harcol Ukrajnáért

Késő tavasszal csatlakozott a légióhoz. Néhány hetet kiképzéssel töltött, majd a frontra küldték, és azóta is ott van.

„Végeztem Oroszországgal. Hallani sem akarok róla azok után, amit a Kijevi területen és máshol tettek” – mondta Tyihij, amikor arról kérdezték, hogy számít-e arra, hogy valaha is viszontlátja a szülőföldjét. Azokra a meggyőző bizonyítékokra utal, amelyek szerint az orosz erők atrocitásokat követtek el az általuk megszállt régiókban, köztük a Kijevi terület olyan városaiban, mint Bucsa.

Cézár nagyjából ugyanebben az időben csatlakozott a légióhoz.

„Február 24-e sokkolt – mondta. – A gyerekeim könnyes szemmel néztek rám, és azt kérdezték: Papa, hogy történhetett ez? Hogyan támadhatta meg Oroszország Ukrajnát? Mondtam nekik, hogy ne aggódjanak, mert Ukrajna győzni fog.”

„Nem tudtam tétlenül nézni – mondta. – Megpróbáltam önkéntesnek jelentkezni a nemzetközi légióba, de akkoriban nem vettek fel oroszokat. Amikor megalakult a Szabad Oroszország, jelentkeztem, átmentem néhány háttérellenőrzésen, és végül itt kötöttem ki.”

Putyin emelte a tétet

A két férfi most egy aknavetős egységet alkot, amely a friss orosz csapatok ellen harcol.

„Putyin a mozgósítással tényleg megemelte a tétet – mondta Cézár. – Korábban az úgynevezett »kis zöld emberkék« ellen harcoltunk. Közben valami Vászja ült Szaratovban, és nézte a tévét” – mondta a Vaszilij gyakori orosz keresztnév kicsinyítőképzőjét használva.

„Most Vászjának fel kellett kelnie az ülepéről, és egy hideg árokban kell kúsznia Bahmutnál, miközben Tyihij és én aknavetővel lövöldözünk rá – mondta. – Vászja hozzáállása meg fog változni. Ha Vászja tényleg elgondolkodik rajta, talán csatlakozik hozzánk, és együtt vonulunk Moszkva ellen.”

A légió által használt aknagránát „Oroszország szabadságáért” felirattal
A légió által használt aknagránát „Oroszország szabadságáért” felirattal

Annak ellenére hogy fegyvert fogott az orosz hadsereg és kormány ellen, Cézár ragaszkodik ahhoz, hogy jobboldali orosz nacionalista, aki nosztalgiával tekint vissza a cári korszakra.

„Mik az orosz tartományok? – tette fel a kérdést. – Kosz, romok, szegénység, részegség. Ez az, amin dolgoznunk kell, ahelyett hogy kiterjesztenénk a börtönünket Georgiára, Ukrajnára, a balti államokra és Fehéroroszországra. Az a fajta orosz nacionalista, aki én vagyok, azt mondja: Nincs értelme erőszakkal fogva tartani azokat az embereket, akik nem akarnak veled lenni.”

Cézár továbbra is bízik Ukrajna végső győzelmében, de sürgetik Kijev szövetségeseit, hogy biztosítsanak korszerűbb fegyvereket.

„Láthatták, hogy húsz-harminc HIMARS-egység hogyan változtatta meg a háború menetét – mondta, utalva az amerikai gyártmányú rakéta-sorozatvetőkre, amelyek segítettek Ukrajnának talpra állni a kezdeti invázió után. – A Nyugat több százzal rendelkezik még, és több ezer tankja van, a repülőgépekről már nem is beszélve.”

„Ha Ukrajnának csak egy parányi töredéke is meglenne ezekből a fegyverekből, Tyihij és én már a győzelmünket ünnepelnénk valahol a krími tengerparton” – mondta.

Írta: Robert Coalson, a Szabad Európa munkatársa, a Szabad Európa orosz szolgálata tudósítója Jevgenyij Legalov jelentése alapján.
XS
SM
MD
LG