Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nem ül egy frakcióba Magyar Péterrel vagy pártjával az Európai Parlamentben a KDNP


Semjén Zsolt, a KDNP elnöke, miniszterelnök-helyettes (b) fogadja Manfred Webert, az Európai Néppárt (EPP) elnökét (k) Hölvényi György, a KDNP európai parlamenti képviselője és alelnöke (j) társaságában a Karmelita kolostorban 2024. június 14-én
Semjén Zsolt, a KDNP elnöke, miniszterelnök-helyettes (b) fogadja Manfred Webert, az Európai Néppárt (EPP) elnökét (k) Hölvényi György, a KDNP európai parlamenti képviselője és alelnöke (j) társaságában a Karmelita kolostorban 2024. június 14-én

Távozik az Európai Néppártból (EPP) a KDNP, ha felveszik a frakciójába Magyar Pétert vagy az EPP-be a Tisza Pártot – jelentette be Semjén Zsolt, a KDNP elnöke, miután Budapesten beszélt Manfred Weberrel, az Európai Néppárt elnökével. Manfred Weber Magyar Péterrel és a Tisza Párttal tárgyal.

A KDNP elnöke és Hölvényi György, a KDNP európai parlamenti képviselője a Karmelita kolostorban tárgyalt Manfred Weberrel, akivel elmondása szerint nagyon őszinte és korrekt beszélgetést folytattak, sok kérdést érintve.

Mint Semjén Zsolt az MTI beszámolója szerint fogalmazott: Magyar Péter személye a KDNP számára elfogadhatatlan. Érvelése szerint a KDNP-nek nyolcvanéves története van, a Tisza Pártnak nyolcvannapos.

A Tisza Párt korábban jelezte, hogy hét képviselőjével az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójához kíván csatlakozni. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón azt mondta: ha ez megtörténik, a KDNP elhagyja az Európai Néppárt EP-frakcióját.

Ehhez kapcsolódóan: Nehéz partnerkeresés vár Orbán EP-delegációjára

Manfred Weber korábban azt üzente Magyar Péteréknek: az ajtó nyitva áll, az EP mandátumszámlálója már eleve a néppártiakhoz számolja a Tiszát. A jelenlegi számítások szerint az Európai Néppártnak lesz a legnagyobb frakciója az új Európai Parlamentben; 189 mandátumra számíthatnak a 720-ból.

A Telex információi szerint a néppárti csoport már június 18-án megtartaná alakuló ülését. Az Európai Néppárt a Telexnek azt mondta: először a frakció elnöksége vizsgálja meg a Tisza Pártbeadványát, majd a frakció tagjai szavaznak a kérelemről, amely a leadott szavazatok többségével mehet át.

A Fidesz 2021-ben lépett ki az EPP-ből, ahol már felfüggesztették a tagságát, majd a csoport mögött álló európai pártcsaládból is kilépett, de a KDNP-s Hölvényi György maradt. A kormánypártok mostani közös EP-választási listáján ő az egyetlen KDNP-s bejutó.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG