Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

"Nem vagytok egyedül" – sokezres tüntetés volt az LMBTQI-ellenes tervezet ellen


A Kossuth téri tüntetés 2020. június 14-én.
A Kossuth téri tüntetés 2020. június 14-én.

A kormány váratlanul olyan módosításokat tett a pedofilok elleni törvénybe, ami többek közt erősen tiltja például a melegek megjelenítését is. Az ötlet ellen komolyabb tüntetést tartottak civil szervezetek a Kossuth téren.

„Propagandatörvény helyett elfogadást” jelszóval tartott sokezres – a szervezők becslése alapján tízezres – tüntetést a Kossuth téren több civil szervezet, miután a Fidesz váratlan melegellenes módosításokat tett a pedofilokról szóló tervezett törvényhez, összemosva a két csoportot.

A tüntetés nagyon gyorsan, pár nap alatt szerveződött meg, hiszen a nehezményezett módosítás is csak néhány napja került napvilágra, kedden viszont már el is fogadhatják a képviselők.

Nem lehet melegeket megjeleníteni vagy beszélni róluk 18 éven aluliaknak
"E törvényben foglalt célok és a gyermekek védelme érdekében tilos tizennyolc éven aluliak számára (...) olyan tartalmat elérhetővé tenni, amely a szexualitást öncélúan ábrázolja, illetve a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, valamint a homoszexualitást népszerűsíti, jeleníti meg" – áll az javaslatban. A módosítást senki nem vette a nevére, az Országgyűlés Törvényalkotási Bizottságának kormánypárti tagjainak javaslataként lett feltüntetve. Magyarországon egyébként nem kötelező heteroszexuálisnak lenni, az Alkotmánybíróság többször is az emberi méltósághoz tartozónak értékelte a szexuális irányultságot.


A tüntetést az Amnesty International Magyarország, a Háttér Társaság, a Labrisz Leszbikus Egyesület, a Budapest Pride, a Prizma Közösség, a Szivárványcsaládokért Alapítvány és a Magyar Helsinki Bizottság hirdette meg. A szervezők szerint a Fidesz a törvényjavaslattal „igyekszik egybemosni a gyerekekkel szemben elkövetett, megbocsáthatatlan bűnöket elkövetőket az LMBTQI közösség tagjaival.”

Emellett szerintük a módosításokkal próbálják teljesen „eltüntetni az LMBTQI embereket a nyilvánosságból”, és betiltani azokat „a létfontosságú iskolai programokat, amelyek egyrészt segítenek a fiataloknak abban, hogy információkhoz és támogatáshoz jussanak, másrészt elfogadóbb és mindenki számára biztonságosabb környezetet garantálnak”.

Tüntetők a Kossuth téren.
Tüntetők a Kossuth téren.

A törvényjavaslatot az orosz mintájú homofób szabályozáshoz hasonlította számos civil szervezet, amely súlyosan korlátozza a gyermekjogokat és a szólásszabadságot. Felszólalt ellene például az RTL Klub, szerintük aggasztó és jogsértő az új tervezet, ami kirekeszti a szexuális kisebbségeket a médiából. Többek közt például a Szomszédok, a Barátok Közt vagy a Harry Potter filmek egyes jelenetei is csak késő este, a horrorfilmekkel egy idősávban kerülhetnének adásba.

Úgy lett megoldva, hogy ne lehessen külön szavazni
A megvalósult kormánypárti megoldással a képviselők nem szavazhatnak külön a pedofíliát büntető és az LMBTQI-kisebbséget súlyosan hátrányos helyzetbe hozó javaslatokról. Az ellenzéki parlamenti pártok eddig különböző nyilatkozatokat tettek, a Jobbik és Mi Hazánk azt tervezi, hogy megszavazza a módosítást, a többi ellenzéki csoport bojkottálni fogja azt. A törvényről kedden szavaz az országgyűlés.


De felszólalt például a zeneipari szereplőket – mások mellett a Szigetet, az Akváriumot vagy a MAHASZ-t – összefogó Music Hungary Szövetség is. Szerintük a javaslat aggasztó, megbélyegző és lényegében elvenné a kultúránk egy jelentős részét a 18 éven aluliaktól.

Nem kell félni, nem fognak "bemelegedni" az emberek

"A kormánynak nem kell attól tartania, hogy egyetlen hetero ember is bemelegedik” attól viszont igen, hogy ha még inkább kirekesztik ezt a kisebbséget, akkor még többen lesznek öngyilkosok. Ezzel Erdős Erik Robin felszólaló, a Prizma Transznemű Közösség tagja érvelt.

„Nem vagyunk pedofilok, nem ideológia vagy egy eszme vagyunk (…) mi is emberek vagyunk és békében szeretnénk élni ebben az országban”

– tette még hozzá Erdős, aki olyan országot szeretne, ahol nem a közös gyűlölet tartja össze a társadalmat, hanem az elfogadás és a szeretet.

A tüntetésen felszólalók közül Szekeres Zsolt, a Helsinki Bizottság jogásza a saját kollégiumi élményei mentén mutatta be a melegeket érő extra nehézségeket Magyarországon.

Elítélte az Európa Tanács a kormány tervét
A magyar parlament összes tagját felszólította Dunja Mijatović, a strabourgi Európa Tanács emberi jogi biztosa, hogy ne fogadják el a nemzetközi és az európai emberi jogi standardokkal szembemenő törvényjavaslatot. Szerinte ezzel nem csak a LMBTI kisebbség jogait csorbítanák, de a szólásszabadságot is. Szerinte külön félrevezető és hamis mindezt a gyerekek védelmére való hivatkozással tenni.


Más felszólalók mellett Pál Márton, a Szivárványcsaládokért Alapítvány tagja szerint a javaslat veszélyes a szivárványcsaládok minden tagjára és nehezen is betartható.

Ha két gimnazista jár egymással, akkor népszerűsítik a melegséget, vagy ha a férjével kézen fogva mennek el egy eseményre, akkor törvényt fognak sérteni, tette fel a kérdéséket Pál Márton.

Tüntetők a Kossuth téren, 2021. június 14-én.
Tüntetők a Kossuth téren, 2021. június 14-én.

"Az akar valamit betiltani, aki érvekkel nem tudja megvédeni az igazát, aki tudja, hogy egy valódi vitában alulmaradna, az álláspontját a tudomány nem igazolja, aki tudja, hogy nincs igaza, ezért erőből kell cselekednie (...) A szivárványcsaládok Magyarország részei, létezésünk nem propaganda"

– mondta még el Szivárványcsaládokért Alapítvány aktivistája.

A szervezők a tüntetés végén bejelentették, hogy minden belföldi és külföldi jogi eszközt igénybe fognak venni, hogy ilyen törvény soha ne működhessen Magyarországon.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG