Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nem várható gyors megállapodás az újabb EU-s szankciókról


Ursula von der Leyen és Vlagyimir Putyin találkozója Berlinben 2020. január 19-én
Ursula von der Leyen és Vlagyimir Putyin találkozója Berlinben 2020. január 19-én

Az európai uniós tagállamok képviselői elkezdtek tárgyalni az Oroszországgal szembeni tizenegyedik szankciós csomagról, amellyel főként az eddig elrendelt korlátozások kijátszása ellen lépnének fel.

A nagykövetek ülése szerda reggel 8 órakor kezdődött. Diplomáciai források szerint heves vitára kell készülni, ugyanis a keményvonalasabb kormányok úgy látják, hogy túl puha a tervezet, míg másokat az aggaszt, hogy túlságosan sérülnének a nemzetközi kapcsolataik. Mindez azt jelenti, hogy nem várható gyors megállapodás az ügyben.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke előző napi, jelképes kijevi látogatásán mutatta be a világ iparilag legfejlettebb demokráciáit tömörítő G7-csoporttal „szoros egyeztetésben” megalkotott új csomagot, amely intézkedéseket tartalmazna a szankciókat kijátszó harmadik országbeli vállalatokkal szemben.

„Ha azt látjuk, hogy bizonyos termékek harmadik országokba mennek az Európai Unióból, majd végül Oroszországban kötnek ki, akkor javaslatot tehetünk a tagállamoknak ezen export szankcionálására. Ez az eszköz utolsó mentsvár lenne, amelyet nagyon körültekintően alkalmaznánk” – mondta.

Arról is beszámolt, hogy az EU egyebek mellett kiterjesztené a fejlett technológiák exportjára vonatkozó tilalmat az oroszországi tranzitra is, például a repülőgép-alkatrészeket illetően.

Ehhez kapcsolódóan: A szankciók kijátszóinak szankcionálására készül az EU

Névtelenséget kérő bennfentesek közölték, hogy többtucatnyi új céget is feketelistára helyeznének az eddigi korlátozások megsértése miatt, köztük kínai, iráni, kazah és üzbég társaságokat.

Ez lenne az első alkalom, hogy a közösség Kínát veszi célba az Oroszországnak nyújtott támogatás miatt. A pekingi külügyminisztérium óva intett az intézkedés életbe léptetésétől.

A jövőben kitiltanák az európai kikötőkből azon hajókat, amelyek kikapcsolják navigációs rendszerüket, hogy ne lehessen nyomon követni őket. A szankció alá eső árukat szállító hajók sem köthetnek majd ki európai kikötőkben.

Ehhez kapcsolódóan: Zsibbadtan nézi az EU Budapest és Moszkva barátságos viszonyát

Az újabb szankciós csomag jóváhagyásához egyhangú támogatásra van szükség a tagállamok részéről.

Egy névtelenül nyilatkozó tisztségviselő elégedetlenségének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a brüsszeli testület tervezete nem rendelne el tilalmat sem az orosz gyémánt importjára, sem a nukleáris együttműködésre vonatkozóan.

Hangsúlyozta, hogy a friss csomag mintegy ötszázmillió euró értékű kereskedelmet érint, szemben a Von der Leyen által említett 11 milliárd euróval az előző szankciós körben.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG