Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nem volt vízkivételi engedélye a Tarna-patak vizét kiszivattyúzó borászatnak


A kiszáradt Tarna-patak 2022 júliusában
A kiszáradt Tarna-patak 2022 júliusában

Nem volt engedélye vízkivételre annak a Heves megyei borászatnak, amelyet többen a Tarna-patak – halpusztulással is járó – kiszáradásáért okolnak. Az ügyben ismeretlen tettes ellen folyik büntetőeljárás, mégis új engedélyt adtak a cégnek az öntözésre. A helyiek egy része szerint az érintett vállalkozót fideszes kapcsolatai védik meg a számonkéréstől.

Műanyag tartályokkal, hálókkal mentették a halakat július végén az utolsó tócsából a Tarna-patak szinte teljesen kiszáradt medréből helyi aktivisták Kápolnán. A Tarna-patak Aldebrőtől a Kompoltig vezető szakasza több hétre teljesen kiszáradt. A halállomány jelentős része elpusztult, a patak mellett élő állatok víz nélkül maradtak.

Helyi lakók és aktivisták a Macskaárvaház Alapítvány vezetésével igyekeztek menteni, amit lehet, és sürgették a felelősök számonkérését. Többen egy helyi borászatot okoltak a tragédiáért, mert az üzem patak melletti ültetvényét egy szivattyú segítségével a Tarnából önözték.

Az öntözéshez használt szivattyú
Az öntözéshez használt szivattyú

Amikor a vízszint nagyon alacsony lett, a cég egy házi készítésű gáttal igyekezett megakadályozni a víz továbbfolyását, hogy legyen elegendő az öntözéshez. Az aktivisták ezt a gátat szüntették meg, amikor Kápolnánál már csak egy kis tócsa maradt a meder alján.

Az ügyről beszámoló újságíróknak a vízügyben illetékes hatóság, az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség hónapokon át nem árulta el, hogy volt-e engedélye a borászatnak a patakból történő öntözésre (vízkivételre). Az eset kapcsán hallgatott a Heves Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Osztálya és a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága is.

A Tarna kiszáradt medre
A Tarna kiszáradt medre

Az aszályt okolta a Tarna vizének eltűnéséért az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság, és elismerték, hogy intézkedtek az ügyben. Felszólították a gátat építő céget a mederelzárás megszüntetésére, és értesítették a területileg illetékes vízügyi hatóságot (katasztrófavédelem).

Most Dudás Róbert országgyűlési képviselő (Jobbik) írásbeli kérdésére Rétvári Bence államtitkár (Belügyminisztérium) adott választ, amelyből kiderült, hogy a Tarna vizét kiszivattyúzó borászatnak nem volt engedélye vízkivételre.

A képviselői kérdésre adott válasz kitér arra is, hogy a vízügyi igazgatóság helyszíni bejárást követően megállapította, hogy „engedély nélküli elzárásra, vízvisszaduzzasztásra, valamint üzemelő vízkivételre” került sor, és hogy a cégnek nem volt hatályos engedélye a patakból való öntözésre (korábban rendelkeztek ilyen dokumentummal). Ennek ellenére a vízügyi igazgatóság új engedélyt adott ki vízkivételre.

A kérdést feltevő képviselő a Szabad Európának eljuttatott nyilatkozatában így fogalmazott:

„Értetlenül állok a Tarna gátlástalan kiszivattyúzásán és az ökológiai katasztrófán túl azon is, hogy milyen választ adott a Belügyminisztérium a kérdéseimre. Azt kérdeztem, hogy fel kívánnak-e lépni az esettel kapcsolatban, amire a válaszból az olvasható ki, hogy bár illegális vízkivételről volt szó, most kiadták a szükséges engedélyt.”
A házi készítésű gát a víz visszatartására
A házi készítésű gát a víz visszatartására
Dudás kifogásolta, hogy egy kormánypárti önkormányzati tisztségviselő, aki civilben ügyvéd, védi a vizet engedély nélkül kiszivattyúzó céget. A borászat jogi képviselője ugyanis Gondos István, aki tagja a Heves megyei közgyűlésnek, és Fidesz–KDNP-s önkormányzati képviselő a füzesabonyi önkormányzatnál.
  • 16x9 Image

    Horn Gabriella

    Horn Gabriella a Szabad Európa rovatvezetője. Több mint húsz éve újságíróként dolgozik. Cikkei az online és a nyomtatott sajtóban jelentek meg, televíziós riporter is volt. Az alapítás óta szerzője volt az atlatszo.hu oknyomozó portálnak, az elmúlt években a lap munkatársa volt. Több nemzetközi újságíróprojektben segítette a határokon átívelő korrupciós ügyek, hatalmi visszaélések feltárását. ​A hortobágyi földmutyiról szóló riportjáért Hégető Honorka-díjat és Telenor-különdíjat kapott munkatársával közösen, egy másik írásáért pedig a Soma-díj zsűrije részesítette elismerésben. 

XS
SM
MD
LG