Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Német gyáriparosok: konfrontálódni kell Kínával az emberi jogok miatt


Férfiak vacsorája az egész napos böjt után ramadán idején az egyik hotani mecsetben, Kína Hszincsiang autonóm tartományában, 2021. április 29-én
Férfiak vacsorája az egész napos böjt után ramadán idején az egyik hotani mecsetben, Kína Hszincsiang autonóm tartományában, 2021. április 29-én

Németországnak őszinte párbeszédre van szüksége arról, hogyan bánjon az olyan kereskedelmi partnerekkel, mint Kína, és nem szabad kerülnie a konfrontációt, ha az emberi jogok terén átlépnek egy bizonyos határt – mondta kedden a befolyásos BDI iparszövetség vezetője. A keresztény pártok kancellárjelöltje nem ért egyet vele.

Kína mára Németország legfontosabb kereskedelmi partnerévé vált, az oda irányuló német export segített enyhíteni a Covid–19-járvány hatását Európa legnagyobb gazdaságára. Kína azonban növekvő önzésével és emberi jogi helyzetével komoly aggályokat váltott ki.

„Tisztességes párbeszédre van szükségünk (…) Mi a felelősséggel teli együttélést és együttműködést támogatjuk – világos határokkal” – mondta. Hozzátette: ebbe a megközelítésbe belefér, hogy különböző társadalmi rendszerek léteznek egymás mellett.

„Nem szabad elzárkóznunk a konfrontációtól, amikor átlépik a vörös vonalat. Az egyetemes emberi jogok például nem belügy” – mondta.

Ideje volt szembeszállni

Russwurm üdvözölte a leggazdagabb demokráciákat tömörítő G7-csoport lépését, hogy szembeszállt a kínai Egy övezet – egy út kezdeményezéssel. Azt mondta, hogy ez „helyes és régóta esedékes”.

A G7 a hónap elején igyekezett ellensúlyozni Kína növekvő befolyását azzal, hogy olyan infrastrukturális tervet kínált a fejlődő nemzeteknek, amely vetekedhet Hszi Csin-ping elnök több ezer milliárd dolláros Egy övezet – egy út kezdeményezésével.

Az emberi jogokról szóló közleményükben is kiemelték Kínát.

Peking azzal ítélte el a G7 közös nyilatkozatát, hogy az durva beavatkozás a belügyeibe, és sürgette, hogy a csoport álljon le Kína rágalmazásával.

A legesélyesebb kancellárjelölt másképp gondolja

Az ügyben megszólalt a német keresztény pártok kancellárjelöltje is, aki nem egészen értett egyet Russwurmmal.

Németországnak meg kell vitatnia Pekinggel a Kína emberi jogi helyzetét illető aggályait, de ez nem jelenti azt, hogy meg kellene változtatnia Kínával kapcsolatos politikáját – mondta kedden Angela Merkel kancellár kereszténydemokratáinak vezetője.

„Támogatom a kormány Kína-stratégiáját (…) Beszélnünk kell az emberi jogokkal kapcsolatos aggodalmainkról, de nem kell Kína-politikánkat a feje tetejére állítani” – mondta Armin Laschet a BDI iparszövetség konferenciáján.

Nem jó megközelítés egy új hidegháború megkezdése Kínával – mondta Laschet.

Készült a Reuters tudósítása felhasználásával.
XS
SM
MD
LG