Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Német harckocsik szállítását fontolgatja több ország is Ukrajnának


Ukrán katona egy T–72-es harckocsin a donyecki Bahmut közelében 2022. december 22-án
Ukrán katona egy T–72-es harckocsin a donyecki Bahmut közelében 2022. december 22-án

Fokozódik a nemzetközi nyomás Olaf Scholz német kancelláron, hogy engedélyezze a hazai gyártású Leopard 2 harckocsik ukrajnai szállítását, vagy legalább hagyja jóvá, hogy más országok így tegyenek.

Berlin egyelőre hezitál, leszögezve, hogy egy ilyen lépésnek előfeltétele lenne a megállapodás a legfőbb szövetségesekkel, különösképp Washingtonnal.

Elemzők szerint a Nyugat azt a kényes egyensúlyt próbálja megtalálni, hogy a fegyverszállítmányokkal lehetővé tegye Ukrajna számára a hatékony védekezést, de ezen eszközöket véletlenül se használják oroszországi célpontok támadására, mivel azzal a közvetlen konfliktust kockáztatnák Oroszország és a NATO között.

Több ország is hajlandó lenne saját Leopardjait az ukrán hadsereg rendelkezésére bocsátani, azonban ehhez a német kormány jóváhagyása szükséges.

Ehhez kapcsolódóan: Marderok, Leopardok, Abramsok, Bradley-k: sok új nyugati fegyver, amely vagy megy Ukrajnába, vagy nem

Egyes német tisztségviselők nyilatkozatai az eddigi álláspont lazulását mutatják az Ukrajnát támogató szövetséges országok pénteki ramsteini egyeztetése előtt.

Robert Habeck alkancellár például, aki a gazdasági tárca vezetőjeként a fegyverexport engedélyezéséért felelős, csütörtökön kijelentette, hogy Berlinnek nem kellene akadályoznia, hogy mások harckocsikkal lássák el Ukrajnát.

Korábban Lengyelország és Finnország is bejelentette, hogy így kíván tenni egy koalíció részeként.

Olaf Scholz kancellár még nem szólalt meg ez ügyben, így nem tudni, hogy osztja-e Habeck álláspontját, vagy támogatná-e azt, hogy országa maga is Leopardokat küldjön a megtámadott Ukrajnába.

Miért nem szállított a Nyugat már eddig is harckocsikat?

Számos vezető nem kívánja kockáztatni, hogy a Nyugat még inkább belesodródjon a háborúba. Ugyan Moszkva számtalan alkalommal elítélte a fegyverszállítások fokozását, ez egyelőre nem járt közvetlen katonai következményekkel az érintettek számára, ami többeket felbátoríthatott a jelek szerint.

Egyesek attól is tartanak, hogy adott esetben Oroszország vagy akár Kína ráteheti a kezét a különböző fejlett haditechnikákra, és megpróbálhatja lemásolni.

Az ukrán haderő eddig jórészt a szovjet időkből származó T–72-es tankokra támaszkodott hadműveletei során.

Miért akar Ukrajna Leopard 2-eseket?

Szakértők ezt tartják az egyik legjobb nyugati harckocsitípusnak, amelyből a Krauss-Maffei Wegmann német védelmi ipari vállalat 1978 óta már több mint 3500 darabot gyártott.

A Leopard 2 tömege több mint hatvan tonna, 120 milliméteres ágyújával akár öt kilométernyi távolságban lévő célpontokra is tüzet tud nyitni.

A páncélost mintegy húsz ország hadserege használja, ami azt jelenti, hogy a politikai szándék megléte esetén sok forrásból érkezhetnének ilyenek Ukrajnába, ezáltal a karbantartás és a kiképzés is egyszerűbb lenne.

A Leopard 2 rendszeresítve van egyebek mellett Ausztriában, Dániában, Finnországban, Hollandiában, Kanadában, Lengyelországban, Spanyolországban, Svédországban és Törökországban is.

Hány Leopard 2 elérhető napjainkban?

Bár ez az egyik legszélesebb körben használt nyugati harckocsi, általánosságban elmondható, hogy három évtizeddel a hidegháború vége után a korábbi vásárlók nagy többsége jelentős hiánnyal néz szembe az ehhez hasonló páncélosokból és nehézfegyverekből, mivel a Szovjetunió összeomlását követően számos ország drasztikusan visszavágta védelmi költségeit.

Németországban jelenleg körülbelül 350 darab Leopard 2 van szolgálatban, szemben a hidegháborús szembenállás csúcsán rendszeresített mintegy négyezer darabbal.

Nem is lenne lehetséges gyorsan nagy mennyiséghez jutni e harckocsikból, az új megrendelésekre elemzők szerint legalább két évet kellene várni még akkor is, ha felpörgetik a gyártást.

Milyen más nyugati tankok jöhetnek számításba?

Az Egyesült Államok több ezer M1 Abrams harckocsival rendelkezik, ezek azonban nem megfelelők az ukrán fegyveres erők számára gázturbinás hajtásuk miatt.

„Az Abramsok kerozinfogyasztása olyan magas, hogy Ukrajnának esélye sem lenne az alkalmazásukra a jelenlegi háborús ellátási helyzetben” – mutatott rá Carl Schulze szakértő.

A Leopard 2 gazdaságosabb dízelüzemű motorral van szerelve, gázolajat ráadásul könnyebb is szerezni, mint kerozint.

Nagy-Britannia már bejelentette, hogy tucatnyi Challenger 2 harckocsit szállít Ukrajnába. Ennek francia megfelelője a Leclerc tank, arról azonban nincsenek hírek, hogy Párizs hajlandó-e ilyeneket küldeni a háború sújtotta országba.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG