Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Német kancellár: Kész a gázturbina karbantartása, a labda az orosz térfélen pattog


Olaf Scholz a Siemens Energy mühlheimi telephelyén 2022. augusztus 3-án
Olaf Scholz a Siemens Energy mühlheimi telephelyén 2022. augusztus 3-án

Teljesen működőképes a korábban Kanadába karbantartásra küldött gázturbina, így minden műszaki akadály elhárult a földgázszállítás újraindítása elől az Északi Áramlat 1 vezetéken keresztül, ez csakis Oroszországon múlik – jelentette ki Olaf Scholz.

A német kancellár a Siemens Energy mühlheimi telephelyén járt, ahol a turbina található, amióta visszaérkezett a vállalat kanadai üzeméből. A sajtónak nyilatkozva leszögezte: az alkatrész készen áll az oroszországi szállításra, amennyiben Moszkva részéről is mutatkozik akarat erre.

„A turbina működik – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a gyárlátogatás célja ennek demonstrálása volt. – Elég világos és egyszerű, a turbina itt van, és kész a szállításra, valakinek azonban azt kell mondania, hogy »akarom«” – tette hozzá.

A kancellár mindazonáltal arra figyelmeztetett, hogy még amennyiben ez meg is történik, Németország akkor is további zavarokkal szembesülhet a szállítás terén, elképzelhető, hogy az orosz fél nem teljesíti szerződéses kötelezettségeit.

Mint mondta, lehet értelme működésben tartani az utolsó három német atomerőművet a leállítás idei év végi tervezett határidején túl is.

Christian Bruch, a Siemens Energy vezérigazgatója megerősítette, hogy tárgyalások folynak a turbina ügyében, de egyelőre nincs megállapodás.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője visszautasította Scholz szavait, és azt állította, hogy egyelőre nem állnak rendelkezésre a visszaszállításhoz szükséges dokumentumok.

Emellett kitért arra is, hogy Európa az Északi Áramlat 2 vezetéken is gázhoz juthat. A vitatott új vezeték használatba vétele az ukrajnai események miatt meghiúsult.

Az orosz Gazprom egyik vezetője elmondta, hogy a turbinát Oroszország engedélye nélkül szállították Németországba, ami nem volt összhangban a fennálló szerződéssel.

A Gazprom júniusban hatvan százalékkal csökkentette az Északi Áramlat 1 vezetéken keresztül szállított mennyiséget arra hivatkozva, hogy a nyugati szankciók miatt fontos alkatrészek nem érkeztek vissza a kanadai karbantartásról.

Az Európai Unió szerint Oroszország csupán ürügyként használta fel a turbina hiányát és a technikai magyarázatot, ugyanis tisztán politikai döntésről volt szó, amelynek célja a bizonytalanság fokozása és az árak további felhajtása lehetett.

Kanada később bejelentette, hogy a földgázszállítás leállítása hatalmas nehézségeket okozna a német gazdaságnak, ezért engedélyezik a szóban forgó turbina elküldését.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG