Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Németh Zsolt szerint tabudöntögető volt Orbán Viktor tusványosi beszéde


Orbán Viktor miniszterelnök, Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke (b) és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke (j) a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban, az erdélyi Tusnádfürdőn 2022. július 23-án.
Orbán Viktor miniszterelnök, Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke (b) és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke (j) a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban, az erdélyi Tusnádfürdőn 2022. július 23-án.

A parlament külügyi bizottságának fideszes elnöke azt mondta, hogy borítékolhatók voltak a kritikák. Szerinte Orbán Viktor valójában egy Európa-párti beszédet mondott.

Németh Zsolt, aki a beszédet a színpadon, Orbán Viktor mellett ülve hallgatta végig, azt magyarázta a Hír Tv-ben, hogy tabudöntögető beszédet mondott a miniszterelnök. Orbán Viktor előadásának célja pedig valójában valójában az volt, hogy Európa az elkövetkezendő időszakban próbálja felülvizsgálni a saját megközelítését. Mint mondta, újratervezésre van szükség a háború kérdésében és Orbán Viktor ebben próbált a maga részéről hozzászólni a kérdéskörhöz.

Németh Zsolt és az őt kérdező újságíró egyszer sem említette a beszéd legnagyobb, nemzetközi felháborodást kiváltó, a nem kevert fajú magyarokról szóló részét. Ezt egyébként kihagyták a beszédnek abból a hivatalos összefoglalójából is, ami az EP-képviselőknek készült.

Orbán Viktor a múlt szombati előadása előtt legutóbb 2019-ben mondott beszédet Tusnádfürdőn. Németh Zsolt szerint a tusványosi beszéd a miniszterelnök éves irányadó beszéde, és mindig borítékolhatók a kritikák, amik nagyon sokszor félreértésből fakadnak.

Az EU-t kevésbé, az USA-t jobban ostorozta

A Szabad Európa is beszámolt a magyar miniszterelnök szombati tusványosi előadásáról. Orbán Viktor beszédei 2004-től nagyon hasonló szerkezetet mutatnak, központi fogalmuk pedig a totális szorongás. Az Orbán-beszédek általános formája szerint rendre van egy nehezen elhagyható bevezető rész, aztán a kormány méltatása. Ezután hangsúlyos rémképek jönnek a minket körülvevő világról, ahol változó szereplők próbálják elpusztítani a magyarokat.

Gyakoribb ellenségképei közül Tusnádfürdőn most az EU-t kevésbé, az USA-t jobban ostorozta, a magyarokat pedig szerinte egyfajta sértettség, frusztráció, kisebbségi érzés viszi igazán előre. Orbán szerint a magyarok nem kevert fajúak, és nem is szeretnének azzá válni.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG