Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Németország 19 fokos középületekkel és kikapcsolt díszkivilágítással készül a télre


Robert Habeck német gazdasági miniszter beszél a kormány ülése után Berlinben 2022. augusztus 24-én
Robert Habeck német gazdasági miniszter beszél a kormány ülése után Berlinben 2022. augusztus 24-én

Németország középületei hűvösebbek, az utcák pedig sötétebbek lesznek most télen a kormány által szerdán elfogadott energiatakarékossági intézkedések alapján, amelyeket a gáztartalékok védelme érdekében hoztak, hogy ellensúlyozzák az Oroszországból érkező csökkentett gázszállításokat.

A Gazprom orosz gázipari óriásvállalat technikai problémákra hivatkozva a kapacitás húsz százalékára csökkentette a Németországba irányuló gázszállítást az Északi Áramlat 1 gázvezetéken keresztül. Berlin politikai hátterűnek nevezte a lépést az Oroszországgal szemben hozott uniós szankciók miatt.

Az új szabályozástól a német kormány azt reméli, hogy két százalékkal csökkenti a gázfelhasználást.

„Összességében az intézkedések energiát takarítanak meg, ám nem olyan mértékben, hogy hátradőlve azt mondhassuk, ennyi elég lesz” – mondta Robert Habeck gazdasági miniszter a berlini kormányülés után újságíróknak.

Habeck szerint az intézkedésekkel a következő két évben összesen mintegy 10,8 milliárd eurót takaríthatnak meg a magánháztartások, a vállalatok és a közszféra.

Szeptember elsejétől a középületeket – a szociális intézmények, kórházak kivételével – legfeljebb 19 fokra lehet fűteni, a folyosókon és előcsarnokokban pedig teljesen kikapcsolhatják a fűtést.

Az épületeket és műemlékeket sem lehet majd pusztán esztétikai céllal megvilágítani, továbbá az üzleteknek is megtiltják, hogy éjszakára kivilágítva hagyják kirakataikat.

A tervek szerint a magánmedencék fűtését is betiltanák.

Az új szabályokat azt követően hozták, hogy a Rajna vízszintje hetek óta kritikusan alacsony, ami nehezítette a szállítást és tovább növelte Németország energetikai gondjait, mivel az ipar az orosz energiaimport csökkenése miatt átmenetileg több szénre és kőolajra állt át.

Az új energiatakarékossági intézkedések mellett Németország két cseppfolyósítottföldgáz-terminál megépítésén is dolgozik az Északi-tenger partjainál, hogy növelje a gáztárolást a téli hónapokra.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG