Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Negyvenötmilliós tömegmészárlásnak vetnek véget a németek


A Drezdai Műszaki Intézet Carl Gustav Carus Orvostudományi Karának laboratóriumában látható egy nemrég kikelt csirke 2016. április 14-én
A Drezdai Műszaki Intézet Carl Gustav Carus Orvostudományi Karának laboratóriumában látható egy nemrég kikelt csirke 2016. április 14-én

Évente 45 millió napos csibét ölnek le Németországban a neme miatt, egészen pontosan azért, mert hím, nem tojik tojást és a húsnevelésre szakosodott gazdáknak sem hajt hasznot. Nem Németország az egyetlen, ahol él ez a gyakorlat.

Viszont Németország az első a világon, ahol véget vetnek ennek a mészárlásnak. A német kormány szerdán jóváhagyta azt a jogszabályt, amely jövő év január 1-jétől tiltja az újonnan kikelt hím naposcsibék leölését.

Martina Fietz kormányszóvivő elmondta: egyetlen vállalkozás gazdasági érdekei sem igazolják ezt a gyakorlatot. A következő lépés, hogy a tojásban lévő embriók elpusztítása is tilos lesz Németországban a hatodik inkubációs nap után 2024. január 1-jétől.

Fietz ezt azzal indokolta, hogy a német kormány az elmúlt években több mint 8 millió eurót fektetett be, hogy segítse azokat az alternatív kutatásokat, amelyek arra irányulnak, hogy a csibék nemét még a kikelésük előtti azonosíthassák.

Régóta húzódó ügy zárulhat le

A tojásrakó tyúkokra szakosodott cégek keltetőiben bevett gyakorlat, hogy elpusztítják a hím naposcsibéket, mert gazdaságtalan a tartásuk, nem tojnak tojást és a húsuk miatt sem jövedelmezőek a kakasok.

A német állatvédelmi törvény azonban kimondja, hogy senki sem okozhat fájdalmat, szenvedést vagy kárt egy állatnak „ésszerű ok nélkül”.

A világon sokfelé gyakorlat a gazdaságtalannak számító hím csirkék megsemmisítése, egy 2014-es adat szerint csak az Egyesült Államokban évente mintegy 200 millió hím naposcsibét pusztítottak el, brutális módon, élve ledarálva az állatokat.

Készült az AP jelentése alapján.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG