Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Németország hadrendből kivont tankokat venne Svájctól


Denisz Smihal ukrán kormányfő és Olekszij Reznyikov védelmi miniszter az első leszállított Leopard 2-es harckocsikkal 2023. február 24-én
Denisz Smihal ukrán kormányfő és Olekszij Reznyikov védelmi miniszter az első leszállított Leopard 2-es harckocsikkal 2023. február 24-én

A német kormány arra kérte a svájci vezetést, hogy engedélyezze egyes lekonzervált Leopard 2-esei megvásárlását, hogy így pótolhassák az Ukrajnának átadott harckocsikat.

Németország azt szeretné, ha a gyártó Rheinmetall visszavásárolhatna több, hadrendből kivont tankot Svájctól. Boris Pistorius német védelmi miniszter február 23-án értesítette e tervekről svájci kollégáját, Viola Amherdet.

A Reuters hírügynökség által megszerzett levélben azt írták, hogy Berlin rendkívül hálás lenne, ha Bern jóváhagyná az ügyletet (ahogy erre korábban is volt példa), amennyiben nem tervezi ismét használatba venni a lekonzervált harckocsikat.

„A tankok nem lesznek átadva Ukrajnának. Garantáljuk, hogy Németországban, illetve NATO- vagy EU-partnereinknél fognak maradni, így betömve a Leopard 2-esek leszállítása nyomán keletkezett réseket, valamint általában is javítva a pótalkatrész-ellátást” – emelték ki.

Már folyik az ukrán katonák kiképzése a Leopard tankok használatára
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:55 0:00

A svájci hadsereg 134 darab Leopard 2-est tart szolgálatban, míg további 96 lekonzervált állapotban áll a raktárakban.

Azt nem tudni, hány harckocsit kíván vásárolni Németország. A svájci hatóságok ugyanakkor aláhúzták, hogy korlátozott számú tankot tudnak csak nélkülözni.

A semleges Svájc törvényei tiltják fegyverek szállítását közvetlenül Ukrajnának. A védelmi miniszter azt írta március 1-jei keltezésű válaszában, hogy a tankflotta egy részének eladásához arra lenne szükség, hogy a parlament hivatalosan is kivonja a hadrendből a lekonzervált eszközöket.

Az ügyről jelenleg is vitázik a törvényhozás a helyi sajtóhírek szerint.

Bern előzőleg nem engedélyezte, hogy Dánia, Németország és Spanyolország továbbadjon Ukrajnának svájci gyártású lőszereket.

Megosztó ügyről van szó, és a lakosság Ukrajna-párti többsége erős nyomást gyakorol a kormányra a háborús övezetekbe irányuló fegyverexportot tiltó jogszabályok eltörlése érdekében, és két parlamenti bizottság is a szabályok lazítását javasolta az utóbbi időben.

Németország mellett nemrégiben többek között Finnország, Lengyelország, Portugália és Svédország is modern Leopard 2-es tankok átadásáról döntött Ukrajna részére.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG