Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Németország légvédelmi rakétákat és radarrendszert küld Kijevnek


Az IRIS-T rakéta egy Eurofighter előtt a berlini ILA kiállításon 2006-ban
Az IRIS-T rakéta egy Eurofighter előtt a berlini ILA kiállításon 2006-ban

Modern légvédelmi rakétákat és radarrendszert szállítanak Ukrajnának – mondta Olaf Scholz német kancellár szerdán. Berlin azt követően fokozza fegyverszállításait, hogy bírálatok érték, miszerint nem nyújt elég segítséget Kijevnek Oroszországgal szemben.

Scholz a parlamenti képviselőknek számolt be a kormány döntéséről, amely alapján a német és más NATO-tagországok által fejlesztett IRIS-T rakétákat küldik Ukrajnába.

Elmondta, hogy Németország olyan radarrendszert is szállít Ukrajnának, amely segít az ellenséges tüzérség felderítésében.

A bejelentés azután történt, hogy az ukrán erők heves harcot vívnak a keleti Donbász régióért. Az orosz hadsereg a háború első heteiben elszenvedett sorozatos kudarcok után a Donbászra összpontosít, és a régió azon részeit próbálja elfoglalni, amelyeket a Moszkva által támogatott szakadárok még nem ellenőriznek.

Az orosz erők már elfoglalták a kulcsfontosságú kelet-ukrajnai város, Szeverodonyeck felét – közölte Olekszandr Sztrjuk polgármester. Szerhij Hajdaj, a luhanszki terület kormányzója azt mondta, hogy a város nagy része már orosz ellenőrzés alatt áll, bár hozzátette, hogy a heves harcok folytatódnak, és a várost nem vették körül.

Katonai elemzők szerint a donbászi küzdelem olyan, mint versenyfutás az idővel: A Kreml azt reméli, még azelőtt győzhet, hogy még több nyugati fegyver érkezne Ukrajna védelmének megerősítésére.

Joe Biden amerikai elnök kedden jelentette be, hogy az Egyesült Államok biztosítja Ukrajnának az egyik olyan fejlett rakétarendszert, amelyet kért. A The New York Timesban megjelent írásában Biden azt mondta, hogy a rakétarendszer lehetővé teszi Ukrajnának, hogy „pontosabban csapjon le kulcsfontosságú célpontokra”.

Amerikai tisztviselők, akik Biden bejelentése előtt név nélkül nyilatkoztak, azt mondták, hogy Washington néhány csúcstechnológiájú, közepes hatótávolságú rakétarendszert küld Ukrajnának. A rakétákat egyrészt az orosz tüzérség ellen lehet bevetni, másrészt az orosz állások kiiktatására lehetne használni olyan városokban, ahol heves harcok folynak, például Szeverodonyeckben.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG