Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Németország lekapcsolt egy drogokra szakosodott darknetplatformot


Német nyomozók kedden felszámoltak egy orosz nyelvű darknetpiacteret, amelyről azt mondják, hogy kábítószer-kereskedelemre szakosodott, és 23 millió euró értékben foglaltak le bitcoint.

A frankfurti ügyészek a világ legnagyobb illegális darknetpiactereként írták le a Hydra Market platformot. Közölték, hogy lefoglalták a szerver infrastruktúráját is Németországban.

A lekapcsolást augusztus óta folyó vizsgálatok előzték meg, melyekben az amerikai hatóságok is részt vettek.

Az ügyészek szerint a platform legalább 2015 óta működött. Hozzátették, hogy az illegális kábítószerek mellett hamisított okmányt, lopott adatokat és digitális szolgáltatásokat kínált eladásra. Körülbelül 17 millió regisztrált vásárlóval és több mint 19.000 regisztrált eladóval rendelkezett.

Az ügyészek közölték, hogy a platform forgalma legkevesebb 1,23 milliárd euró volt 2020-ban.

Az Elliptic kiberbűnözéssel foglalkozó kutatócég szerint a Hydra 2015 óta több mint ötmilliárd dollár értékű bitcointranzakciót segített elő, és egy kulcsfontosságú versenytárs 2017-es bezárása után a működése nagy lendületet kapott.

„Az oldalon található listák hamis dokumentumokat, adatokat (például hitelkártya-információkat) és digitális szolgáltatásokat is tartalmaztak – közölte az Elliptic. – Számos országban hirdettek termékeket eladásra, olyanokban, mint Oroszország, Ukrajna, Belarusz és Kazahsztán.”

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG