Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Németország neonáci csoportot tiltott be, tíz tartományban tartottak razziát


Más szélsőjobboldali szervezetekkel közösen a Hammerskins képviselői is részt vettek a becsület napjának rendezvényein Budapesten 2020. február 8-án
Más szélsőjobboldali szervezetekkel közösen a Hammerskins képviselői is részt vettek a becsület napjának rendezvényein Budapesten 2020. február 8-án

A német kormány kedden betiltotta a Hammerskins Németország nevű neonáci csoportot, és razziát tartott több tucat tagjának otthonában. A csoport egy amerikai szélsőséges csoport hajtása, és Európa-szerte kiemelkedő szerepet játszik.

A szövetségi belügyminisztérium szerint a Hammerskins Németország az Egyesült Államokban 1988-ban alapított Hammerskins Nation sarja.

Kiemelkedő szerepet játszik az európai szélsőjobboldali színtéren. Az egyesület tagjai világszerte testvéreknek nevezik magukat, és sajátos szubkulturális életmódot folytatnak. A csoport a minisztérium szerint a jobboldali szélsőséges szkinhedszcéna elitosztagának tekinti magát.

„A Hammerskins Németország betiltása kemény csapás a szervezett jobboldali extrémizmusra” – mondta Nancy Faeser belügyminiszter, hozzátéve, hogy a tilalom kiterjed a csoport regionális tagozataira és Crew 38 nevű alszervezetére is.

„Ezzel a betiltással véget vetünk egy nemzetközileg aktív németországi neonáci egyesület embertelen tevékenységének – tette hozzá. – Ez egyértelmű jelzés a rasszizmus és az antiszemitizmus ellen.”

Németországban a csoportosulás körülbelül 130 tagot számlál. A kora reggeli razziák során tíz államban körülbelül hétszáz rendőr tartott házkutatást 28 csoporttag otthonában. Az egyelőre nem világos, hogy őrizetbe vettek-e bárkit.

„Amennyire tudjuk, a készpénz mellett jelentős mennyiségű jobboldali szélsőséges kegytárgyat is lefoglaltak” – mondta a miniszter.

Ehhez kapcsolódóan: Szélsőjobboldali diákokkal próbált szót érteni két tanár, el kellett hagyniuk a városukat

A betiltást a német szövetségi és a tartományi kormányok több mint egy évig tartó intenzív együttműködése előzte meg – mondta Faeser, hozzátéve, hogy „amerikai partnereinkkel is szoros kooperációban dolgoztunk”.

A csoport eszméinek központi eleme a náci ideológián alapuló faji doktrína propagálása. A Hammerskins Németország egyesület célja, hogy terjessze szélsőjobboldali szélsőséges világképét, különösen olyan koncertek révén, amelyeken azokat próbálja radikalizálni, akik még nem tartoznak a tagjai közé – közölte a minisztérium.

„A nemzetközi hálózatba szerveződő csoport szélsőjobboldali irányultsága különösen a jobboldali szélsőséges és antiszemita zenei felvételek terjesztésében, szélsőjobbos koncertek szervezésében és ilyen tárgyak árusításában nyilvánult meg” – tette hozzá.

A Hammerskins Németország a huszadik olyan szélsőjobboldali egyesület, amelyet betiltott a német belügyminisztérium.

„A jobboldali extrémizmus továbbra is a legnagyobb szélsőséges fenyegetést jelenti Németország alapvető demokratikus rendjére” – mondta Faeser újságíróknak Berlinben.

A média szerepe és a propaganda "fehérre mosása" - archív műsor a szélsőjobb előretöréséről
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:31:27 0:00
Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG