Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Németországban házkutatást tartottak egy orosz oligarcha számos ingatlanjában


Német rendőrök az egyik szóban forgó ingatlan előtt 2022. szeptember 21-én
Német rendőrök az egyik szóban forgó ingatlan előtt 2022. szeptember 21-én

A német rendőrség házkutatást tartott országszerte huszonnégy olyan ingatlanban, amelyek állítólag a Kremlhez közeli Aliser Uszmanovhoz köthetők, akit a magyar kormány nemrég szeretett volna levetetni az EU szankciós listájáról.

Az üzbég származású oligarchát Vlagyimir Putyin orosz elnök közeli szövetségeseként tartják számon.

A német hatóságok arról számoltak be, hogy az akcióra az elrendelt büntetőintézkedések, a pénzmosás megakadályozására vonatkozó előírások megsértése miatt került sor.

Az érintett nevét nem közölték, a helyi média szerint azonban az egyik érintett, a Tegern tónál található ingatlan Uszmanov tulajdona, amelyet kétszázötven nyomozó vizsgált át.

Névtelenséget kérő források megerősítették, hogy az üzletembert és négy másik személyt azzal gyanúsítanak, hogy illegális tevékenységekből, például adóelkerülésből származó eurómilliókat próbált tisztára mosni.

A 69 éves Uszmanovtól a korlátozások nyomán korábban már lefoglaltak egy hatszázmillió dollár értékű, 156 méteres jachtot, amely szakértők szerint a legnagyobb a világon.

A Sunday Times listája szerint Uszmanov a világ hatodik leggazdagabb embere volt 2021-ben, vagyonát a Forbes magazin 14,6 milliárd dollárra becsülte.

Az üzletember képviselői egyelőre nem reagáltak a sajtó megkereséseire.

Diplomáciai források szerint a magyar kormány szeptember elején kilátásba helyezte, hogy nem járul hozzá az Európai Unió egyes, Oroszországgal szembeni szankcióinak meghosszabbításához, amennyiben nem törlik erről a feketelistáról három orosz oligarcha nevét. Köztük volt Aliser Uszmanov is. Később azonban Budapest elállt a vétófenyegetéstől.

Készült az AP, az AFP és a dpa tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG