Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Németországban megkönnyítenék a nemváltást


A német kormány kedden olyan törvényjavaslatot terjesztett elő, amely megkönnyíti az embereknek nevük és nemük törvényes megváltoztatását. Ezzel eltörölnék azokat a több évtizedes szabályokat, amelyek szakértői véleményt és bírósági engedélyt írnak elő az ilyen esetekhez.

A tervezett önrendelkezési törvény értelmében a nagykorúak az anyakönyvi hivatalokban minden további formalitás nélkül megváltoztathatják keresztnevüket és törvényes nemüket.

„Újabb nagy lépést tettünk előre az önrendelkezési törvénnyel és ezzel együtt a diszkrimináció elleni védelemben, valamint a transznemű, interszexuális és nembináris személyek jogainak védelmében” – mondta Lisa Paus, Németország családügyi minisztere.

„Így vissza tudjuk adni a méltóságuk egy részét azoknak, akiket évtizedek óta megfosztottak tőle” – tette hozzá.

Az érvényben lévő transzszexuális törvény, amely 1981-től hatályos, most azt írja elő, hogy az egyéneknek két olyan szakértő – például orvos – értékelését kell beszerezniük, akik képzettségük és tapasztalatuk alapján „kellően ismerik a transzszexualizmus sajátos problémáit”, majd bírósági döntést kell felmutatniuk ahhoz, hogy megváltoztathassák nemüket hivatalos irataikban.

Az évek során Németország legfelsőbb bírósága már hatályon kívül helyezte azokat a rendelkezéseket, amelyek értelmében a transznemű embereknek el kellett válniuk, sterilizáltatniuk kellett magukat és át kellett esniük nemváltó műtéten.

Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG