Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Elkapták az egykori náci táborparancsnok szökésben lévő titkárnőjét


Az egykori stutthofi (ma Sztutowo) náci koncentrációs tábor barakkja egy 2018. november 6-án készült felvételen
Az egykori stutthofi (ma Sztutowo) náci koncentrációs tábor barakkja egy 2018. november 6-án készült felvételen

A 96 éves német nőt néhány órával azután fogták el, hogy nem jelent meg bírósági tárgyalásán, melyen második világháborús múltjával kellett volna elszámolnia. Irmgard Furchnert azzal vádolják, hogy bűnsegéd volt 11,412 ember meggyilkolásában a statthofi koncentrációs táborban, ahol tizenévesen titkárnőként dolgozott 1943 és 1945 között.

Tárgyalása csak a jelenlétében kezdhető el a dán határtól mintegy száz kilométerre fekvő Itzehie város bíróságán, a vádiratot a törvények értelmében nélküle nem lehet felolvasni.

Most, hogy elfogták, egy orvos vizsgálja, kibírna-e egy esetleges börtönbüntetést. A következő meghallgatást október 19-re napolták el.

Irmgard Furchnert azzal vádolják, hogy 18 éves korában, amikor gépíró volt a stutthofi koncentrációs táborban, hozzájárult 11.412 ember meggyilkolásához. A nő 1943 és 1945 között dolgozott a táborban.

Addig nem ismertethetik a vádakat, amíg nincs meg

A nő jelenlegi tartózkodási helye ismeretlen. A vádakat csak akkor ismertethetik ellene, ha személyesen megjelenik a bíróságon.

A stutthofi koncentrációs tábor SS-parancsnokának most 96 éves egykori titkárnőjét több mint tizenegyezerszeres bűnsegédi közreműködés vádjával állították volna bíróság elé gyilkosságban.

Az ügyészek azzal érvelnek, hogy ő is része volt annak az apparátusnak, amely több mint 75 évvel ezelőtt elősegítette a náci tábor működését.

Az észak-németországi Itzehoe bíróságának közleménye szerint a gyanúsított a táborparancsnokság gyors- és gépírójaként „támogatta és elősegítette a tábor vezetőit abban, hogy 1943 júniusa és 1945 áprilisa között szisztematikusan meggyilkolják az ott raboskodókat”.

96 évesen a fiatalkorúak bírósága előtt

Előrehaladott kora ellenére a német nő ügyét a fiatalkorúak bíróságán készültek tárgyalni, mert az állítólagos bűncselekmények elkövetésekor még nem volt 21 éves.

A Furchner-ügy arra a német jogi precedensre támaszkodik, amelyet az elmúlt évtizedben alapoztak meg. E szerint bárki, aki segédkezett a náci haláltáborok és koncentrációs táborok működésében, büntetőeljárás alá vonható bűnrészességért az ott elkövetett gyilkosságokban, még akkor is, ha nincs bizonyíték arra, hogy részt vett konkrét bűncselekményben.

A vádlott ügyvédje a Der Spiegel magazinnak elmondta: a tárgyalás középpontjában az állna, hogy a most 96 éves nő tudott-e a táborban történt atrocitásokról.

„Ügyfelem az SS kötelékébe tartozó férfiak között dolgozott, akiknek nagy volt a tapasztalatuk az erőszak terén – de jelenti-e ez azt, hogy megosztották vele a tudásukat? Ez nem magától értetődő” – mondta Wolf Molkentin.

Tanúból vádlott

Más sajtójelentések szerint a vádlottat tanúként hallgatták ki a korábbi náci perek során, és akkor azt mondta, hogy Stutthof volt SS-parancsnoka, Paul Werner Hoppe naponta leveleket és rádióüzeneteket diktált neki. Ennek ellenére Furchner azt vallotta, hogy nem tudott a gyilkosságokról, amelyek a táborban történtek, amikor ott dolgozott – jelentette a dpa német hírügynökség.

Az eleinte a Danzigból – a mai lengyelországi Gdańsk városából – elhurcolt zsidók és nem zsidó lengyelek gyűjtőhelyeként működő Stutthofot nagyjából 1940-től úgynevezett „munkára nevelő táborként” használták, ahová kényszermunkásokat, elsősorban lengyel és szovjet állampolgárokat küldtek büntetés-végrehajtásra, amely gyakran végződött halállal.

Több mint hatvanezer halott

1944 közepétől a Baltikum gettóiból és Auschwitzból érkező zsidók tízezreivel töltötték meg a tábort a varsói felkelés brutális náci leverésekor begyűjtött lengyel civilek ezreivel együtt.

A fogvatartottak között voltak politikai foglyok, bűncselekmények vádlottai, homoszexuális tevékenységgel gyanúsított emberek és Jehova Tanúi is.

Több mint hatvanezer embert öltek meg a táborban úgy, hogy halálos benzin- vagy fenolinjekciót szúrtak közvetlenül a szívükbe, agyonlőtték, illetve halálra éheztették őket. Másokat télen ruházat nélkül kényszerítettek a szabadba, amíg meg nem fagytak, vagy gázkamrában végeztek velük.

Egy százéves férfi ellen is per indult

Egy másik ügyben egy százéves férfi a jövő héten áll bíróság elé Brandenburgban, amiért állítólag náci SS-őrként szolgált egy Berlin melletti koncentrációs táborban a második világháború idején.

A férfit, akinek nevét a német adatvédelmi törvényeknek megfelelően nem hozták nyilvánosságra, 3518-szoros bűnrészességgel vádolják gyilkosságban. A gyanú szerint 1942 és 1945 között a sachsenhauseni táborban dolgozott a náci párt félkatonai szárnyának besorozott tagjaként.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG