Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nemi erőszak, prostitúció, intim képek küldése – munkában az Európai Parlament


(Képünk illusztráció)
(Képünk illusztráció)

Az Európai Parlament ragaszkodik ahhoz, hogy jogszabályban is mondják ki, hogy a beleegyezés nélküli szex nemi erőszaknak minősül, a hozzájárulást pedig mindig a konkrét körülmények figyelembevételével kell értékelni. Ezen túlmenően az EP-ben uniós jogszabályt kérnek a nemi szervek megcsonkításáról, a kényszersterilizálásról, a kényszerházasságról és a munkahelyi szexuális zaklatásról is. Felgyorsulhat a prostitúció egységes szabályozása, a striciket azonban nem kímélik – legalábbis Belgiumban.

Közös uniós intézkedésekre van szükség a prostitúció hatékony leküzdéséhez, de olyan iránymutatásokra is, amelyek garantálják a prostitúcióban élők alapvető jogait – ez a legfőbb üzenete az Európai Parlament Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottsága által elfogadott jelentésnek –, még akkor is, ha ez a megállapítás ellentmondásosnak tűnik. Az uniós törvényhozók előtt több olyan téma is szerepel, amelynek célja a szexuális kizsákmányolás, a szexuális visszaélések hatékonyabb szabályozása. E témák kapcsán már előrehaladott állapotban van a jogalkotási folyamat, ami azt jelenti, hogy a parlamentnek és a tagállamoknak is belátható időn belül lesz tárgyalási mandátumuk, és akkor egymáshoz lehet igazítani az elvárásokat. Mindeközben Belgiumban már teljes jogú munkavállalónak minősülnek a szexmunkások.

Mert van rá kereslet…

Az EP szakbizottsági jelentése hangsúlyozza, hogy az EU-n belüli prostitúcióra vonatkozó nemzeti szabályok közötti aszimmetria – tekintettel arra, hogy a prostitúció határokon átnyúlóan működik – „a szexuális kizsákmányolás céljából folytatott emberkereskedelem több áldozatához vezet, és termékeny működési terepet jelent a szervezett bűnözés számára”. Ezért felszólítják a tagállamokat, hogy jobban védjék a prostitúcióban részt vevő nőket az emberkereskedelem, a szexuális kizsákmányolás és a prostitúció hátrányos vonatkozásai ellen oly módon, hogy építsenek be a szabályozásukba erre alkalmas elemeket. Ennek érdekében támogatni kell a rendőrséget és más rendvédelmi szerveket, a szociális és egészségügyi szolgálatokat, valamint a civil szervezeteket be kell vonni a döntéshozatalba, és szorosan együtt kell működni velük.

„A prostitúcióban részt vevő embereket állandóan a rendőrségi és bírósági üldöztetés fenyegeti, marginalizálják és megbélyegzik őket” – állapítja meg a jelentéstervezet, ami gyakran akadályozza őket abban, hogy igazságot keressenek. A képviselők azt is kérik, hogy a prostitúcióban élők teljes mértékben férjenek hozzá a magas színvonalú egészségügyi és szociális szolgáltatásokhoz, valamint az igazságszolgáltatáshoz.

A képviselők írásba foglalták azt a közkeletű vélekedést, hogy a prostitúció és a szexuális kizsákmányolás céljából folytatott emberkereskedelem azért létezik, mert van rá kereslet”. A kereslet csökkentése kulcsfontosságú eszköz az embercsempészet megelőzésében és visszaszorításában, és úgy kell végrehajtani, hogy ne sértse meg a prostitúcióban élőket. Ezért felszólítják a tagállamokat, hogy tegyenek sürgős intézkedéseket a prostitúcióra közvetlenül vagy közvetve bátorító vagy vásárlók vonzására törekvő online hirdetések ellen.

A tagállamoknak gondoskodniuk kell a meglévő jogszabályok megfelelő értékeléséről, hogy elkerüljék azokat a kiskapukat, amelyek lehetővé teszik a bűnözők számára, hogy büntetlenül cselekedjenek.

„A mai szavazás fontos volt a bizottság számára, egy fontos témában, amely túl sokáig megosztotta a feministákat – mondta a német szociáldemokrata Maria Noichl, a jelentés előadója. – Örülök, hogy nem zárkóztunk el a témától, hangot adtunk azoknak az embereknek – különösen a nőknek –, akiket társadalmunkban hagyományosan figyelmen kívül hagynak, marginalizálnak és megbélyegeznek.”

A parlament plenáris ülése várhatóan szeptemberben szavaz a jelentéstervezetről.

Beleegyezés nélküli szex = nemi erőszak

Közben egy olyan jelentésen is dolgoznak az Európai Parlamentben, amely a nemi erőszak egységes, beleegyezésen alapuló meghatározását kéri az EU-ban, szigorúbb szabályokat a számítógépes erőszakkal kapcsolatban, valamint az áldozatoknak nyújtott jobb támogatást.

Az állampolgári jogokkal és a nők jogaival foglalkozó bizottság jóváhagyta a nők elleni erőszak és a családon belüli erőszak elleni küzdelemről szóló irányelvjavaslat módosításait. A nemi erőszaknak a beleegyezés hiányán alapuló büntetőjogi meghatározására vonatkozó bizottsági javaslatra építve a képviselők „a félelemmel és a megfélemlítéssel kívánják kiegészíteni a szabad döntéshozatalt gátló tényezők listáját”. Az EP-képviselők szerint a hozzájárulást a konkrét körülmények figyelembevételével kell értékelni. Kiegészítő büntetőjogi szabályokat javasolnak a szexuális zaklatásra (vagyis minden olyan, beleegyezésen alapuló szexuális cselekményre, amely nem definiálható nemi erőszakként), és uniós jogszabályt kérnek a nemi szervek megcsonkításáról, a kényszersterilizálásról, a kényszerházasságról és a munkahelyi szexuális zaklatásról.

A jelentéstervezet foglalkozik az erőszak és a zaklatás online formáival is. Az EP-képviselők az intim anyagok kiterjesztett meghatározását követelik, amelyeket beleegyezés nélkül nem lehet megosztani, beleértve a meztelen képeket vagy a nem szexuális jellegű videókat. „A nemi szerveket ábrázoló kéretlen anyagok küldését internetes zaklatásnak kell minősíteni” – teszik hozzá a képviselők.

Akkor kezdődnek meg a tárgyalások a tanáccsal a jogszabály végleges formájáról, amikor a teljes Ház jóváhagyja a tárgyalási mandátumtervezetet – várhatóan a július 10–13-i plenáris ülésen. A tagállamok június 9-én állapodtak meg álláspontjukról.

A belga út

Eközben Belgiumban sokkal tovább mentek a prostituáltak jogállása vonatkozásában a cikkünk korábbi részében említetteknél – számolt be a helyi sajtó. A kormány ugyanis úgy döntött, hogy a szexmunkások hivatalos munkavállalóként is dolgozhatnak. Első lépésként tavaly nyáron megszüntették a szexuális szolgáltatások tilalmát, azóta a prostituáltak vállalkozóként dolgozhatnak, és jogosultak társadalombiztosításra is. A mostani módosításokra Frank Vandenbroucke szociális miniszter szerint azért van szükség, hogy a szexmunkások ugyanolyan jogokat kapjanak, mint a többi munkavállaló.

Lesznek különböző garanciák is: minden szobában lennie kell egy pánikgombnak, a prostituáltak pedig megtagadhatják a kért szolgáltatást vagy elutasíthatják az ügyfelet, anélkül hogy ez a munkáltató részéről felmondási okot jelentene. A munkáltató nem lehet büntetett előéletű, és belgiumi címmel kell rendelkeznie. „Ez az előrelépés semmiképpen sem a prostitúció ösztönzését jelenti, hanem jogi keretet ad neki” – jelentette ki Pierre-Yves Dermagne munkaügyi és gazdasági miniszter. Továbbra is büntetőeljárás indulhat mindenki ellen, aki a törvényes kereteken kívül alkalmaz szexmunkást, azaz a törvény üldözni fogja a striciket.

Az UTSOPI, a szexmunkások érdekvédelmi szervezete pozitívan reagált. „Hihetetlenül fontos és nagyon jó, hogy ilyen gyorsan elvégezték a munkát – mondja Daan Bauwens igazgató. – Az iparág mondandóját is figyelembe vették. A tavaly májusi tárgyalások óta ötször konzultáltak velünk. Úgy érezzük, meghallgattak minket, figyelembe vették a valóságot, és mára sokkal kevesebb az előítélet.”

Egy munkaszerződés sok szexmunkás számára kínál megoldást a jelenlegi problémákra, bár nem az egész szektorra nézve. Például az érvényes lakcímkártyával nem rendelkezők gyakran ablakban és az utcán dolgoznak, így nem köthetnek munkaszerződést.

„Néhányan kimaradtak, a teljes szektor körülbelül tíz százaléka – magyarázza Bauwens. – Bár mindenki, aki alkalmaz valakit, érvényes tartózkodási okmánnyal vagy anélkül, köteles betartani a belga munkajogot, tehát elvileg minden szexmunkás jogosult lesz bizonyos feltételekre.”

  • 16x9 Image

    Arató László

    Arató László a Szabad Európa brüsszeli tudósítója. Több mint harminc éve újságíró, 2013 óta dolgozik az EU fővárosában. Jelenleg több független lapot, rádiót tájékoztat rendszeresen az Európai Unióval és a NATO-val kapcsolatos fejleményekről.

XS
SM
MD
LG