Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nemkívánatos személyek Boszniában a „zsidó tálibok”


Az egyik, Kelet-Szarajevóban látott külföldi állampolgár 2022. január 28-án, aki a hatóságok feltételezése szerint egy radikális zsidó szekta tagja
Az egyik, Kelet-Szarajevóban látott külföldi állampolgár 2022. január 28-án, aki a hatóságok feltételezése szerint egy radikális zsidó szekta tagja

A közelmúltban többtucatnyi ember érkezett Szarajevó keleti részébe, akikről azt feltételezik, hogy a radikális és ellentmondásos, gyermekbántalmazás vádjával illetett Lev Táhor-csoport tagjai. A csoportot nem vádolják helyi bűncselekményekkel, de a tisztviselők szerint el kell hagyniuk a várost.

A boszniai hatóságok felcsavarták a fogadószőnyeget egy radikális, fundamentalista és világszerte bajba keveredő zsidó szekta több tucat, nemrég érkezett tagja előtt.

Ez újabb csapás az apró vándorló csoportra, amelynek – a modernitás elutasítása, szigorú életmódja és a nőkkel és lányokkal szembeni állítólagos bántalmazó viselkedése miatt – egyes izraeliek a zsidó tálibok gúnynevet adták.

A Lev Táhor világszerte két-háromszázra becsült híve közül harmincheten 2021 novemberében érkeztek Boszniába, ahol nyugodtan éltek új szomszédaik és helyi tisztviselők vigyázó tekintetétől övezve.

Sem a Boszniai Szerb Köztársasághoz tartozó, Kelet-Szarajevó Ilidzsa negyed lakosai, sem a hatóságok nem állították, hogy az állítólag három hónapos vízummal érkező háromtucatnyi jövevény közül bárki is helyi szabálysértést követett volna el.

Milos Lucsics emberi jogi és menekültügyi miniszter azonban február 1-jén bejelentette, hogy egy zsidó vallási csoport 24 tagja február 5-én elhagyja az országot, a csoport többi tagja pedig február 20-ig követi őket.

„A legfrissebb információk szerint ez a vallási csoport jelenleg új úti célt és szállítást keres – mondta Lucsics egy nyilatkozatban. – Biztosítékokat kaptam rá, hogy nem jelentenek veszélyt a helyi közösségre, és eddig semmilyen incidenst nem jegyeztek fel velük kapcsolatban.”

A Lev Táhor már többször átélte ezt.

A csoportot és néhai izraeli vezetőjét a múltban kiskorúak elleni bűncselekményekkel, köztük emberrablással és gyermekházassággal vádolták. Évtizedeken át kerestek olyan országot, amely hajlandó befogadni a Tóra általuk közvetített ultraortodox értelmezését.

A csoportot a nyolcvanas években alapították Izraelben. Azóta tagjai a vádak és rendőrségi razziák miatt kénytelenek voltak távozni az Egyesült Államokból, Kanadából, Guatemalából és Mexikóból. Az alapításuk óta eltelt négy évtizedben néhány más országban is megfordultak.

Egy alkalommal, 2018-ban a Lev Táhor vezetősége Iránban kért menedékjogot, bár a terv állítólag meghiúsult, amikor az iraki hatóságok Törökországba toloncolták őket.

Óvatos szomszédok és tisztviselők

Egy helyi vezető és a boszniai biztonsági minisztérium külföldiekkel foglalkozó részlege a múlt hét végén azt sugallta, hogy szorosan szemmel fogják tartani a csoportot, sőt akár harcolni is fognak tagjai kitoloncolásáért.

A külföldiekkel foglalkozó egység igazgatója, Szlobodán Ujics azonban a múlt héten azt mondta a Szabad Európa balkáni szolgálatának, hogy semmi törvénytelen nincs az irataikban vagy a cselekedeteikben, kivéve hogy a házak helyi tulajdonosa, ahol megszálltak, nem jelentette a külföldiek jelenlétét.

A szolgálat azonban megállapította, hogy a jövevények egy szekta tagjai.

Kelet-Ilidzsa polgármestere, Marinko Bozsovics akkor a Republika Srpska hivatalos műsorszolgáltatójának azt mondta, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy a Lev Táhor tagjai biztonságban elhagyják a települést.

Ilidzsai lakosok, akik nem kívántak nyilatkozni, a múlt héten homályos aggodalmukról beszéltek a Szabad Európa tudósítójának, hogy a Lev Táhor veszélyes lehet.

Viszont elismerték, hogy többnyire csak imádkozni látták az újonnan érkezetteket, akik gyakran megfordultak a helyi boltokban.

Január 28-án Ilidzsában a csoport egyik amerikai, Móse névre hallgató tagja a kelet-szarajevói havas utcán sétált, édességet kínálva a gyerekeknek. Mindegyikük visszautasította.

Bosznia-Hercegovina, Kelet-Szarajevó: egy külföldi állampolgár, feltételezhetően a Lev Táhor nevű szekta tagja 2022. január 28-án
Bosznia-Hercegovina, Kelet-Szarajevó: egy külföldi állampolgár, feltételezhetően a Lev Táhor nevű szekta tagja 2022. január 28-án

Móse csak annyit mondott a Szabad Európának, hogy zsidó, és nem volt hajlandó sem megerősíteni, sem cáfolni, hogy a Lev Táhor tagja lenne.

Úgy tűnik, hogy Móse csoportjának egyik tagja sem vette fel a kapcsolatot a helyi zsidó vezetőkkel a Balkán egyik legmegosztottabb országába való érkezésükkel kapcsolatban, amely a Boszniai Szerb Köztársaság és a Muszlim–Horvát Föderáció laza szövetségi állama.

„Tudom, hogy kik ők a médiajelentések alapján – mondta Igor Kozsemjakin, a szarajevói zsinagóga kántora a Szabad Európa balkáni szolgálatának –, de senki sem keresett meg minket, pedig a zsidó csoportok szokása, hogy mindig felveszik velünk a kapcsolatot, amikor Szarajevóba érkeznek, legyenek bármely vallási irányzat követői.”

Megjegyezte kis létszámukat és elzárkózó szokásaikat, amelyek „a Tóra sajátos értelmezéséből fakadnak”.

„Nem jelentenek fenyegetést senkire, ebben mindannyian egyetértünk – mondta Kozsemjakin. – De nem is szeretnek közeledni másokhoz, vagy kommunikálni.

A kritikusok azonban azzal vádolták a Lev Táhor vezetőségét, hogy cinikus módon szektát épít és gyermekházasságokat kényszerít ki vagy engedélyez.

„A tagok szenvednek”

A jogvédők korábban elítélték a Lev Táhor gyakorlatát, miközben megpróbáltak segíteni a tagoknak abban, hogy kiszabaduljanak a szektavezetés befolyása alól.

„Ez egy szekta, amely embertelen körülmények közé zárja tagjait” – mondta Marci Hamilton, a Child USA, a gyermekbántalmazás felszámolásán dolgozó nonprofit szervezet vezérigazgatója és jogi igazgatója a Szabad Európának február 1-jén.

„A tagjaik szenvednek – különösen a nők és a gyerekek. Egyik országból a másikba menekülnek, hogy elkerüljék a gyermekeket védő törvényeket” – mondta Hamilton, a Pennsylvaniai Egyetem professzora, aki évek óta figyelemmel kíséri a Lev Táhor tevékenységét.

A Lev Táhor szekta női tagjai 2014-ben Guatemalában
A Lev Táhor szekta női tagjai 2014-ben Guatemalában

A csoport sorsa különösen bizonytalanná vált, amióta Slomó Helbransz alapító 2017-ben egy mexikói folyóba fulladt, állítólag mosakodás közben.

Az amerikai hatóságok visszaéléssel gyanúsították a csoportot, beleértve gyermekek elrablását és a Lev Táhor jóval idősebb követőivel való összeházasítását.

Helbransz állítólagos utódját, fiát, Nahman Helbranszt és egy beosztottját tavaly elítélték, mert azt tervezték, hogy elrabolnak egy 14 éves lányt, és visszaviszik egy szexuális kapcsolatba a felnőtt „férjével”.

Az amerikai Igazságügyi Minisztérium egy kapcsolódó sajtóközleményben azt állította, hogy a kiskorú lányoktól azt várták, hogy „szexeljenek a férjükkel, mondják azt a Lev Táhoron kívüli embereknek, hogy nem házasok, tegyenek úgy, mintha idősebbek lennének, és kórház helyett otthonukban hozzák világra a babáikat, részben azért, hogy eltitkolják a nyilvánosság elől az anyák fiatal korát”.

Írta Andy Heil, a Szabad Európa Balkán Szolgálat digitális médiamenedzsere Meliha Kesmer tudósítása alapján.
XS
SM
MD
LG