Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nemzetbiztonsági fenyegetés az izgató karaoke


Nekik nincs mitől tartaniuk – hazafias dalokat éneklő felvonulók Hangcsouban 2019. szeptember 15-én
Nekik nincs mitől tartaniuk – hazafias dalokat éneklő felvonulók Hangcsouban 2019. szeptember 15-én

Kína betiltja a „nemzetbiztonságot veszélyeztető” karaokedalokat. Állami ellenőrzés alá próbálják vonni a KTV nevű karaokecsatornát is, amelyet egy egész ország néz megszállottan.

A Kulturális és Idegenforgalmi Minisztérium közölte, hogy feketelistát hoz létre a tiltott dalokról, amelyek szerinte „illegális tartalmukkal” veszélyeztetik a nemzetbiztonságot és az egységet, etnikai gyűlöletet szítanak vagy valamely vallást, a szerencsejátékokat és a bűnözést népszerűsítik.

Kína rendszeresen eltávolítja a „politikailag helytelennek” tartott dalokat a hazai zenei streamingszolgáltatók kínálatából.

A minisztérium kedden közzétett feljegyzésében nem fejtette ki, miként veszélyeztetheti egy dal a nemzetbiztonságot, és nem hozta nyilvánosságra feketelistáját sem.

Például a hongkongi tiltakozók dalai

A Peking által tavaly Hongkongra erőltetett nemzetbiztonsági törvény mindazonáltal ténylegesen bűncselekménnyé nyilvánította azoknak a daloknak a nyilvános előadását, amelyeket a 2019-es kormányellenes tiltakozásokon énekeltek a félig autonóm városban.

2019-ben a kínai zenei streamingszolgáltatók levették oldalaikról a tüntetők nem hivatalos himnuszait, köztük A nyomorultak című musical Do You Hear the People Sing? című dalát, valamint Li Zsi kínai rockzenész néhány számát, amelyek az 1989-es Tienanmen téri tüntetésekre utaltak.

Nem lesz könnyű

Az október 1-jén életbe lépő új szabályozás megköveteli a karaoketartalom-szolgáltatóktól a kínálatuk felülvizsgálatát, hozzátéve, hogy a minisztérium központi szakértői csoportot hozhat létre erre a célra.

„Mivel országszerte csaknem ötvenezer olyan szórakozóhely található, ahol van karaoke, meglehetősen nehéz lesz a betartatás és az ellenőrzés” – idéz a Hszinhua hírügynökség egy meg nem nevezett minisztériumi forrást.

„A karaokehelyszínek rendszerének alapdaltára százezernél is több tételt tartalmazhat, és az üzemeltetők nehézségekbe ütközhetnek az illegális számok azonosításakor.”

Időutazás a múltba

Az új szabályozás hamar és széles körben gúny tárgya lett a kínai közösségi hálón, a Weibón.

„Kultúránk tizenöt évet ment vissza az időben. Hány ember fog most karaokézni, amikor mindig »pozitívnak« kell lennie – miért nem éneklik minden áldott nap inkább a nemzeti himnuszt?” – posztolta egy felhasználó.

„Énekeljek el tízszer egy pozitív dalt, hogy átmossam az agyamat és pozitívvá váljak?” – kommentelt egy másik.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG