Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Menesztették a bírált fotókiállításnak otthont adó Nemzeti Múzeum főigazgatóját


L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum menesztett főigazgatója (balra) és Csák János kulturális és innovációs miniszter
L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum menesztett főigazgatója (balra) és Csák János kulturális és innovációs miniszter

L. Simon László elmulasztotta az intézménytől elvárható jogkövetést, és érdemben felhívásra sem teljesítette, olyan magatartást tanúsított, amely ellehetetlenítette munkaviszonya fenntartását – áll Csák János kulturális és innovációs miniszter indoklásában. L. Simon László a Szabad Európának annyit írt SMS-ben, hogy nem kíván nyilatkozni, később nyilatkozatot adott ki, amelyben azt közölte, hogy a döntést tudomásul veszi, azonban elfogadni nem tudja azt.

A minisztérium közleménye szerint a munkáltatói jogkör gyakorlója hétfőn átadta L. Simon Lászlónak, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatójának a munkaviszonyát megszüntető okiratot.

L. Simon László: apaként, nagyszülőként határozottan visszautasítom...

L. Simon László a Facebook-oldalán reagált menesztésére. Mint írta, Csák János miniszter álláspontja szerint szabotálta a gyermekvédelmi törvényt, ez az indok. Az elbocsátott főigazgató úgy fogalmaz, a döntést tudomásul veszi, azonban elfogadni nem tudja azt, mert a World Press Photo kiállítás képeinek bemutatásával a múzeum szándékosan semmilyen jogszabályt nem sértett meg. Ezt, mint írja, maga a minisztérium is elismerte korábbi levelében.

L. Simon László szerint, a menesztését indokló minisztériumi közleménnyel ellentétben, a fenntartó utasítását a múzeum késlekedés nélkül és maradéktalanul betartotta, a 18 év alatti korlátozást bevezették, erről a fenntartót azonnal értesítették.
L. Simon László hozzáteszi, négy gyermekes apaként, nagyszülőként határozottan visszautasítja, hogy a gyermekeket tőle vagy az általa vezetett intézménytől kellene megvédeni.

Dúró Dóra panasza csak növelte a látogatók számát

A Szabad Európa is beszámolt a főigazgató menesztésének előzményéről, a World Press Photo kiállításról, amelynek része egy manilai meleg idősek otthonában készült képsorozat. Emiatt a képsorozat miatt jelentette fel a Mi Hazánk Mozgalom elnökhelyettese a minisztériumnál a múzeum kiállítását.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium a feljelentés hatására október 28-án felszólította a Nemzeti Múzeumot, hogy szerezzen érvényt a „gyermekvédelmi” törvénynek, amely tiltja a homoszexualitás „népszerűsítését” a 18 éven aluliak számára. A múzeum ugyanakkor az AFP francia hírügynökségnek azt mondta, „nem tudja jogszerűen végrehajtani” a kormányrendeletet, mivel nem kérhet személyi igazolványt. Így az intézmény a látogatók együttműködésére támaszkodott. A helyszínen feliratok jelzik, hogy 18 éven aluliak nem vásárolhatnak jegyet, és a kiállítás bejáratánál is van egy 18 éven aluliakat korlátozó tábla – írták közleményükben.

A történtek után még nagyobb lett az érdeklődés a fotókiállítás iránt. L. Simon László némi élccel köszönetet mondott Dúró Dórának a Facebookon, amiért ennyien állnak sorba a múzeum előtt, köztük kiskorúak.

A Szabad Európa is beszélt olyan szülővel, Stefano Bottoni olasz–magyar történésszel, aki kiskorú gyermekeinek mutatta meg a tárlatot. Ő azt mondta, hogy a múzeum pénztáránál felhívták a figyelmét arra, hogy csak szülői felelősségre mehetnek be a gyerekek, és volt némi vita, de végül beengedték őket.

"Ha a dohányboltban elkérik, itt miért nem?"

A kiállítást bepanaszoló Dúró Dóra, a Mi Hazánk Mozgalom elnökhelyettese egyebek között azzal indokolta lépését a Szabad Európának, hogy a kiállítás szerinte az LMBTQ dicsőítése, de túlmutat azon is, mert például a politikus értelmezésében lényegében az abortusz mellett foglal állást.

A parlamenti képviselő véleménye szerint ha az állam nem tud érvényt szerezni a jogszabályoknak, az hitelvesztés a kormánynak. Dúró abszurdnak nevezte a múzeum érvelését, szerinte ha a dohányboltban elkérhetik a személyit, akkor nem lehet akadálya ennek egy kiemelt fontosságú, állami költségvetésből működő intézményben. A képviselő kilátásba, helyezte hogy ha törvényi akadálya van, törvénymódosítást kezdeményez a helyzet megváltoztatása érdekében.

Nyáry Krisztián író szerint L. Simon László, a Nemzeti Múzeum főigazgatója először csak legyintett Dúró Dóra nyilatkozatára, amikor a Válasz Online klubestjén közösen szerepeltek, és ez volt a téma. Ő már akkor emlékeztette rá, hogy a könyvek elleni támadás is azzal kezdődött, hogy a Mi Hazánk elnökhelyettese tartott egy politikai performance-ot, amire a többség legyintett, majd az Országgyűlés hozott egy törvényt ugyanabban a szellemben – írta Facebookon.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium közleményében az áll: elismerik L. Simon László korábbi érdemeit a kulturális területen végzett tevékenysége során.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG