Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lemondott a Nemzeti éléről Vidnyánszky Attila a színházi baleset miatt, a miniszter csak a vizsgálat után dönt az ügyben


Vidnyánszky Attila
Vidnyánszky Attila

Vidnyánszky Attila a péntek esti baleset hatására, elismerve vezérigazgatói felelősségét, lemondott posztjáról – közölte a Nemzeti Színház. Csák János kulturális és innovációs minisztert azonban csak a színházban történt baleset kivizsgálása után foglalkozik a kérdéssel.

Pénteken félbe kellett szakítani az előadást Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó balesete miatt. Mindkét színész súlyosan megsérült, műteni kellett őket. Vidnyánszky Attila, akinek megbízatása 2028-ig tart, beadta lemondását, és erről tájékoztatta Csák János minisztert – közölte a színház a Magyar Nemzettel.

Az Infostart ugyanakkor a minisztérium közleményére hivatkozva arról írt, hogy Csák János csak a színházban történt balesettel kapcsolatos vizsgálat lezárultát követően foglalkozik a kezdeményezéssel. Addig is Vidnyánszky Attila maradéktalanul ellátja a színház vezetésével összefüggő feladatait.

A teátrum korábbi tájékoztatása szerint a baleset körülményeinek vizsgálata folyamatban van.

Egyelőre annyit tudni, hogy a baleset november 10-én, a Rómeó és Júlia című előadás második felvonása közben, a díszlet nézők által nem látható részén történt. Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó több métert zuhant egy erkélyről, súlyosan megsérültek. Mindkét színészt meg kellett műteni.

A Semmelweis Egyetem hivatalos oldalán arról adott tájékoztatást, hogy a művészek jobban vannak, állapotuk stabil, de még nem hagyhatták el a klinikát.

A baleset miatt a repertoárban számos változást kell végrehajtania színháznak. A Telex értesülése szerint Vidnyánszky Attila lemondását nagyjából akkor jelentették be a sajtóban, amikor a Nemzetiben éppen társulati ülés zajlott a baleset miatt.

Az 1964-ben, az ukrajnai Beregszászon született Vidnyánszky Attila a Nemzeti Színház honlapján található ismertető szerint 2013 óta a Nemzeti Színház főigazgatója. Színház- és operarendező, tanár.

Magyar szakon végezett az Ungvári Állami Egyetemen (1985). Két évig irodalmat és történelmet tanított. 1992-ben a kijevi Állami Karpenko-Karij Színház- és Filmművészeti Főiskolán színházi rendezői diplomát szerzett.

1993-ban megalapította saját társulatát, a beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színházat, amelynek máig főrendezője. 2004-ben a Magyar Állami Operaház főrendezőjévé nevezték ki. 2006 és 2013 között a debreceni Csokonai Nemzeti Színház igazgatója volt. 2011-ben Kossuth-díjat kapott.

2020 óta rendezőosztályt vezet a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemen.

2005 óta tagja a Magyar Művészeti Akadémiának. 2008-ban részt vett a Magyar Teátrumi Társaság megalapításában, azóta elnöke a szervezetnek. 2020-tól a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke.

XS
SM
MD
LG