Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Elhagyja Magyarországot az orosz Nemzetközi Beruházási Bank


A Nemzetközi Beruházási Bank budapesti székháza a Lánchíd budai oldalán
A Nemzetközi Beruházási Bank budapesti székháza a Lánchíd budai oldalán

Miután az Egyesült Államok szankciós listára tette az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Bankot és három vezetőjét, a bank bejelentette: elviszi székhelyét Budapestről, és visszaköltözik Oroszországba.

Az amerikai pénzügyminisztérium április 12-én jelentette be, hogy szankciós listára teszi a Nemzetközi Beruházási Bankot (NBB). A magyar kormány már másnap közölte, hogy megszünteti tagságát az orosz hátterű bankban.

A Nemzetközi Beruházási Bank szerdán közölte, hogy az amerikai szankciók miatt a bank nem végezhet pénzügyi műveleteket. Azt írják, mivel Magyarország gyakorlatilag megszüntette tagságát az NBB-ben, már nincs alapja annak, hogy a bank továbbra is budapesti székhellyel és az Európai Unióban működjön.

„A bank megkezdte működésének és székhelyének Magyarországról Oroszországba történő áthelyezését” – írják.

A bank munkatársai diplomáciai védettséget élveznek. Ez azt is jelenti, hogy a bank mintegy száznál is több orosz munkatársának is el kell hagynia Magyarországot.

Múlt hét csütörtökön nemcsak az NBB-t, hanem három vezetőjét is szankciós listára tette az Egyesült Államok: Nyikolaj Koszovot, az NBB elnökét, Laszlóczki Imre magyar alelnököt és Georgij Potapovot, az intézmény kormányzótanácsának elnökhelyettesét.

A szankciókról és Laszlóczki Imréről itt írtunk részletesen.

A magyar kormány a szankciós bejelentés másnapján eldöntötte: kiléptetik Magyarországot a Nemzetközi Beruházási Bankból, amelynek így már egy európai ország sem tagja.

XS
SM
MD
LG