Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nemzetközi járványegyezményt sürgetnek a világ vezetői


Sírásók védőruhában hordják a COVID-19 áldozatainak koporsóit a sírokhoz Kolpinóban, Szentpétervár mellett, 2020. december 15-én. Fotó: AP/Dmitri Lovetsky
Sírásók védőruhában hordják a COVID-19 áldozatainak koporsóit a sírokhoz Kolpinóban, Szentpétervár mellett, 2020. december 15-én. Fotó: AP/Dmitri Lovetsky

Több mint 20 államfő és globális szervezet adott ki felhívást kedden egy nemzetközi egyezmény tető alá hozására. A szerződéssel a világjárványokra készülnének fel a jövő nemzedékek védelmében.

De csak kevés szó esik arról, hogy egy ilyen szerződés miként bírhatná rá az országokat az együttes cselekvésre.

Az Egészségügyi Világszervezet főtitkára, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz és más vezetők, köztük a brit Boris Johnson, az olasz Mario Draghi és a ruandai Paul Kagame azt sürgetik, hogy a világ „újítsa meg közös elkötelezettségét” a világ járványügyi felkészültségének és reagálórendszereinek megerősítésére. Az alap szerintük az ENSZ egészségügyi szervezetének alapokmánya lehetne.

Meggyőződésünk, hogy nemzetek és nemzetközi intézmények vezetőiként a mi felelősségünk annak biztosítása, hogy a világ megtanulja azokat a leckéket, melyeket a COVID-19 adott fel neki” ‒ írták a szerzők kedden nyilvánosságra hozott cikkükben.

Jóllehet „szolidaritásra” és nagyobb „társadalmi elkötelezettségre” szólítottak fel, arra nem volt utalás, hogy bármely ország is változtatna saját megközelítésén, a pandémiára adott válaszain.

A múlt héten Tedrosz arra igyekezett rávenni a gazdag országokat, hogy azonnal adományozzanak 10 millió COVID-19 vakcinát annak érdekében, hogy el tudják kezdeni a védőoltásokat minden országban az év első 100 napjában.

Mindeddig egyetlen ország sem ajánlotta fel, hogy azonnal megosztja a vakcináit. A világszerte beadott 459 millió vakcina többségét mindössze 10 országban használták fel ‒ és 28 százalékát egyetlen egyben.

(Készült az AP tudósításának felhasználásával.)

XS
SM
MD
LG