Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Népszava: Az elsősök körében a legtöbb az évismétlő


A Magyar Falu Program keretében felújított tanterem a Halmaji Gárdonyi Géza Általános Iskolában 2023. október 27-én (képünk illusztráció)
A Magyar Falu Program keretében felújított tanterem a Halmaji Gárdonyi Géza Általános Iskolában 2023. október 27-én (képünk illusztráció)

A lap a Központi Statisztikai Hivataltól (KSH) kapott adatok alapján ír arról, hogy az elsősök 4,2 százaléka évfolyamismétlő idén, és csaknem 4100 általános iskolás diák másodszorra kezdte meg az első osztályt. Az adatok szerint valamennyi intézménytípusban emelkedett a sajátos nevelési igényű tanulók száma.

Azért keresték meg a KSH-t, mert a legfrissebb oktatási jelentésükből kimaradtak az évfolyamismétlőkre vonatkozó adatok – írja a Népszava.

A KSH-tól kapott adatokból az derül ki, hogy a mostani tanévben 97.333 gyermek jár első osztályba, 4,2 százalékuk, mintegy 4088-an évismétlőként. Ez a szám valamivel alacsonyabb, mint az előző, 2022/2023-as tanévben volt, ugyanakkor továbbra is a legmagasabb az 1–8. osztályosok körében. A többi évfolyamon 0,7 és 2,1 százalék között van az évismétlők aránya.

A köznevelési törvény szerint egy tanuló csak akkor léphet magasabb évfolyamba, ha sikeresen teljesítette az előírt tanulmányi követelményeket. Az elsősök esetében ugyanakkor az a gyakoribb, hogy a szülő és a pedagógus együtt dönt az évismétlésről, mert a törvény lehetőséget ad arra, hogy az iskola igazgatója szülői kérésre egy alkalommal engedélyezze akkor is, ha a gyermek teljesítette a követelményeket.

2020 előtt az óvodapedagógusok és a szülők dönthettek arról, hogy a hatéves gyermek megkezdje-e az általános iskolát, vagy jobb neki, ha egy évet még óvodában marad. Az Orbán-kormány 2020 januárjától szigorított ezen, azóta a szülőnek az Oktatási Hivatalnál kell kezdeményeznie a felmentést. Szakértők szerint emiatt sok hatéves kerülhet éretlenül iskolába, ami hatással lehet a teljesítményükre – írja a lap.

A KSH adataiból az is kiderül, hogy valamennyi intézménytípusban emelkedett az egy évvel korábbihoz képest – 102,2 ezerről 107,4 ezerre – a sajátos nevelési igényű tanulók száma.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG