Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Népszavazási kezdeményezés és parlamenti vitanap az életvégi döntésekről


Közösen kezdeményezett népszavazást az aktív eutanáziáról Karsai Dániel és a Momentum. A képen Karsai Dániel a Nemzeti Választási Iroda épülete előtt 2023. december 11-én
Közösen kezdeményezett népszavazást az aktív eutanáziáról Karsai Dániel és a Momentum. A képen Karsai Dániel a Nemzeti Választási Iroda épülete előtt 2023. december 11-én

Karsai Dániel és a Momentum két kérdésben nyújtott be népszavazási kezdeményezést, amelyek arról szólnak, hogy büntethető legyen-e az öngyilkosságban való közreműködés gyógyíthatatlan betegség vagy az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen fizikai állapot esetén. Az ellenzéki pártok parlamenti vitanapot kezdeményeztek az eutanáziáról.

Az életvégi döntésekről szóló társadalmi beszélgetés most egy következő szintre lép ezzel a két népszavazási kérdéssel – mondta Karsai Dániel, miután testvére segítségével és a Momentummal közösen benyújtották a kezdeményezést az Országos Választási Bizottságnak.

A strasbourgi pert is indító, gyógyíthatatlan ALS betegségben szenvedő alkotmányjogász közölte: a kérdés iránt megnyilvánuló rendkívüli társadalmi érdeklődés és támogatás miatt úgy gondolták, hogy a népszavazás kiváló eszköz a közéleti párbeszéd folytatására és bővítésére.

Karsai Dániel köszönetet mondott a momentumos Bedő Dávidnak és pártjának, valamint Szabó Rebekának, a Párbeszéd – Zöldek társelnökének, hogy támogatják a kezdeményezést. Azt reméli, hogy minél előbb és minél több politikai erő csatlakozik legalább az eszmecseréhez.

Az Országos Választási Bizottsághoz benyújtott kérdések

1. Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa a Büntető törvénykönyv öngyilkosságban közreműködést bűncselekménnyé nyilvánító szabályát, hogy az ne vonatkozzon azon teljes cselekvőképességgel rendelkező személyeknek nyújtott segítségre, akik gyógyíthatatlan, számukra elviselhetetlen mértékű fizikai vagy mentális szenvedést okozó és emiatt az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen halálos betegségben szenvednek, és állapotukban nem várható javulás?

2. Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa a Büntető törvénykönyv öngyilkosságban közreműködést bűncselekménnyé nyilvánító szabályát, hogy az ne vonatkozzon azon teljes cselekvőképességgel rendelkező személyeknek nyújtott segítségre, akik fizikai állapotuk okán az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen, a javulás lehetősége nélküli helyzetben vannak?

A Momentum hisz a szabadságban, az emberi méltóságban és abban, hogy egy ember szabadon hozhassa meg az életvégi döntéseit – mondta Bedő Dávid. Ez egy olyan ügy, amelyet társadalmi párbeszédre kell bocsátani, és a napi pártpolitika fölött kell hogy álljon – tette hozzá.

Mint mondta, a Momentum teljes szervezete készen áll arra, hogy összegyűjtsék a kellő számú aláírást, hogy a magyar emberek dönthessenek erről egy népszavazáson. Az a céljuk, hogy 2024. június 9-én, az európai parlamenti és önkormányzati választásokkal egyszerre rendezzék meg a népszavazást, ezzel is biztosítva, hogy a részvétel magas legyen.

Szabó Rebeka, a Párbeszéd – Zöldek társelnöke közölte: támogatják a Momentum és Karsai Dániel népszavazási kezdeményezését az aktív eutanáziáról, a pártjuk által indítványozott parlamenti vitanapra pedig összegyűlt a kellő számú aláírás. Negyven képviselő támogatása szükséges a parlamenti vitanap kezdeményezéséhez.

Ehhez kapcsolódóan: Karsai Dániel ügyvédje: A strasbourgi bíróság nagyon komolyan veszi az életvégi döntés ügyét

Az országos népszavazásnak két típusa van. Egyik a kötelező népszavazás, ha összegyűlik kétszázezer aláírás. Ebben az esetben kötelező kiírni, és ügydöntő is lesz. A másik a fakultatív népszavazás, amelyhez százezer aláírás kell (a köztársasági elnök vagy a kormány is kezdeményezheti), de ebben az esetben az Országgyűlés dönt arról, hogy elrendeli-e, és csak véleménynyilvánító referendum lehet, ami nem köti a közhatalmat.

XS
SM
MD
LG