Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Netanjáhú koalíciós megállapodást kötött LMBTQ-ellenes radikálisokkal


Benjámín Netanjáhú, a Likud elnöke beszédet mond, miután Jichák Hercog izraeli államfő megbízta a kormányalakítással Jeruzsálemben 2022. november 13-án
Benjámín Netanjáhú, a Likud elnöke beszédet mond, miután Jichák Hercog izraeli államfő megbízta a kormányalakítással Jeruzsálemben 2022. november 13-án

Benjámín Netanjáhú volt izraeli miniszterelnök koalíciós megállapodást kötött egy kis ultranacionalista párt, a Noam vezetőjével, aki homofób retorikájáról és a nem ortodox zsidókra tett becsmérlő kijelentéseiről ismert, ami az alakuló új kormány keményvonalas összetételét jelzi előre.

A Netanjáhú által vezetett Likud vasárnap jelentette be, hogy megállapodást kötött Avi Maozzal, a Noam vezetőjével, amely alapján miniszterhelyettesi posztot kap a radikális politikus. Tárcájához egy olyan hivatal is tartozik majd, amely az izraeliek zsidó identitását erősíti.

A lépés része Netanjáhú azon törekvésének, hogy megállapodjon ultraortodox és ultranacionalista szövetségeseivel a megnyert november 1-jei parlamenti választásokat követően. Netanjáhú Izrael történelmének egyik legkeményvonalasabb vallási és nacionalista kormányát alakíthatja meg.

Avi Maoz egy zsidó fundamentalista ciszjordániai telepes, aki nyíltan ellenzi az LMBTQ-jogokat és a nők katonai szolgálatát, és azt is kifogásolta, hogy arabok zsidó diákokat tanítsanak az izraeli iskolákban. Tagadta a nem ortodox zsidóság legitimitását, beleértve a reform- és konzervatív mozgalmakat, amelyek Izraelben nem jelentősek, de az Egyesült Államokban dominánsak, és hosszú ideje pénzügyi és diplomáciai támogatást nyújtanak az országnak.

Korábbi cikkünk a témában: Sokakat aggaszt egy szélsőjobboldali politikus várható kormányzati szerepe Izraelben

Maoz egy nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy a Likuddal kötött megállapodás „az első lépés az ország lelkének visszaadása felé”.

Avi Maoz pártja, a Noam a legutóbbi választásokon Itamar Ben-Gvir és Bezalel Szmotrics Vallásos Cionizmus pártjával közös listán indult, amely 14 helyet szerzett a 120 tagú izraeli parlamentben, a Knesszetben, és ezzel a harmadik legnagyobb frakció lett.

Netanjáhú Likud pártja még nem véglegesítette koalíciós megállapodását valamennyi leendő szövetségesével, és a kormányalakítás sem történt még meg.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG