Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Nincs áram, víz vagy gáz, ami van, az az állandó ágyúzás”: négy hónapja tart a háború Ukrajnában

Az orosz invázió február 24-i kezdete óta az ENSZ becslése szerint az ukránok több mint egyharmada kényszerült elhagyni otthonát. Bár azóta sokan visszatértek Ukrajnába, többen csak romokat találtak régi lakásuk, házuk helyén.

Az ENSZ becslései szerint továbbra is mintegy 13 millió ukrán él az ostromlott területeken, részben azért, mert a keleti részen folyamatosan dúló harcok miatt képtelenek elmenekülni.

Szerhij Hajdaj luhanszki kormányzó vasárnap közölte, hogy a harcok lehetetlenné tették a lakosok kimenekítését Szeverodonyeckből. Oroszország közben bejelentette, hogy ellenőrzése alá került az ostromlott várostól délkeletre fekvő Metolkin település.

„Nincs áram, nincs gáz, nincs víz, ami van, az az állandó ágyúzás – mondta az 57 éves Ljuba, aki úgy döntött, hogy elmenekül egy Bahmut melletti kis faluból. – Az élet rendkívül nehéz, ezért döntöttünk úgy, hogy elmegyünk. Hogy mentsük magunkat, az életünket, a gyermekeink és rokonaink életét.”

„A mi feladatunk az, hogy a frontvonalakról biztonságosabb területekre szállítsuk az embereket” – mondta Mark Poppert, az Egyesült Királyságban működő RefugEase jótékonysági szervezet nebraskai önkéntese, miközben a pokrovszki vasútállomáson segíti az emberek kimenekítését.

Kijev „Európa egyik legbrutálisabb csatájaként” jellemezte a Donbászért folyó harcot. Moszkva továbbra is „különleges katonai műveletnek” nevezi Ukrajna invázióját.


Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG