Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nincs már nagyon kit beoltani


A zalaegerszegi Szent Rafael Kórházban oltanak be egy nőt, 2021. május 24-én.
A zalaegerszegi Szent Rafael Kórházban oltanak be egy nőt, 2021. május 24-én.

Stabilan csökkent tovább a koronavírusos kórházi betegek száma, és lassan elfogynak az oltásra regisztráltak, mivel mostanra mindenki kaphatott oltást, aki kért.

A pünkösdhétfő után következő kedden a járvány 21 újabb halálos áldozatát jelentette be az állam. Így a járvány kövezetlen áldozatainak száma 29 581 főnél tart.

Tovább csökkent a kórházban lévő fertőzöttek, és lélegeztetőgépre szoruló betegek száma is. Jelenleg 1 417 koronavírusos beteget kell kórházban ápolni, közülük 159 beteg állapota olyan súlyos, hogy lélegeztetőgéppel küzdenek az életükért.

Talán mostanra sikerült beoltani a 65 év felettieket

Bár korábban a 2,5 millió beoltotthoz kötötte a kormány a 65 év feletti regisztráltak beoltását, ez akkor nem sikerült és azonnal le is mondtak erről a célról. Egészen a legutóbbi időkig a napi állami tájékoztatás része volt, hogy még akár százezres nagyságrendben lehetnek olyan regisztrált 65 év felettiek, akik egy oltást sem kaptak.

Ez azonban már eltűnt, ahogy azt sem közlik napok óta, hogy nagyjából hány regisztrált van az országban. Az utolsó hír arról szólt, hogy "több mint 5,1 millió" ember kért oltást az országban.

Ezt akár pár nap alatt is elérjük, ugyanis jelenleg több mint 5 millió 26 ezer ember kapott már legalább egy oltást. Igaz, mostanra nagyon lelassult az oltási ütem, előző nap csak nagyjából háromezer ember első oltását sikerült megszervezni. Emellett százezres nagyságrendben lehettek olyan emberek, akik regisztráció nélkül kaptak oltást az év elején.

A hétvégén közben vége lett a kijárási tilalomnak, a közterületi maszkviselésnek és az üzletek, éttermek nyitva tartására vonatkozó korlátozásoknak. Néhány helyen ettől még kell maszkot viselni, és egyes nagyobb rendezvényekhez kellhet az oltási igazolás. Mindezekről alább olvashat bővebben.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG